Index Vakbarát Hírportál

30 évre kiutasítottak egy lengyel újságírót Oroszországból

2018. május 2., szerda 22:46

Harminc évre kiutasították Oroszországból Tomasz Maciejczuk lengyel újságírót és bloggert "gyűlölet és ellenségeskedés szítása és az emberi méltóság meggyalázása" címén -írja az MTI. 

Maciejczukot, aki gyakori szereplője volt az orosz állami tévécsatornák politikai vitaműsorainak, február végén őrizetbe vették a Moszkva Mityiscsi elnevezésű elővárosában lévő lakásában, szélsőségesség gyanújával, miután rendszeresen verekedésig fajultak provokatív vitái politikai műsorokban. 

Maciejczuk Facebook posztban tette nyilvánossá a mostani kiutasítását, és szerinte a papírjai rendben voltak, mindig meghívásra, 3 hónapig érvényes vízummal tartózkodott az ország területén. 

Maciejczuk a regnáló orosz kormány elleni kijelentéseiről lett ismert. Az NTV televízió egyik 2017 áprilisi műsorában például "vörös fasisztáknak" nevezte a szovjet katonákat, ami miatt összeverekedett Ruszlan Osztasko orosz politológussal. 2016 októberében a TVC televízió adásában keveredett csetepatéba. Maciejczukot, aki felbukkant a kelet-ukrajnai konfliktus helyszínén is, tavaly áprilisban öt évre kiutasították Ukrajnából a belügyminiszter utasítására, miután a kormánynak a Mizantróp Divízió nevű nyíltan náci csoport Donyeckkel kapcsolatos tevékenykedéséről kérdezte. 

Rovatok