Index Vakbarát Hírportál

Trump tagadta, hogy kampánypénzekből fizettek volna a pornószínésznőnek

2018. május 3., csütörtök 22:15

Donald Trump amerikai elnök egy sor Twitter-üzenetben elismerte, hogy volt ügyvédje, Michael Cohen fizetett Stormy Daniels pornószínésznőnek a 2016-os elnökválasztási kampány alatt, amit aztán később megtérítettek neki. Trump azt viszont tagadta, hogy ehhez kampánypénzeket használtak volna fel. A kampánypénzek ilyen felhasználása a szövetségi törvények megsértése lenne, írja a BBC.

Trump korábban tagadta, hogy bármi köze lett volna Cohen ügyletéhez, és a Fehér Ház szóvivője is azt mondta márciusban, hogy az elnök nem tudott semmilyen kifizetésről.

Az már korábban kiderült, hogy Cohen 2016 októberében 130 ezer dollárt fizetett a Stormy Daniels néven ismert Stephanie Clifford pornószínésznőnek. A nő szerint ezzel akarták megvásárolni a hallgatását egy 2006-os egyéjszakás kaland miatt. Azonban 2018 márciusában előállt, azt állítva, hogy a titoktartási egyezség nem érvényes, mert nem szerepel rajta Trump aláírása. A nő további anyagi kártérítésért is pert indított, ügyvédje szerint olyan bizonyítékai vannak, amik majd alátámasztják állításait.

Cohen elismerte ugyan, hogy átutalta a pénzt a nőnek, de arról nem beszélt, hogy miért tette ezt. Az ügyvéd ellen törvénytelen kampányfinanszírozás gyanújával nyomozást indítottak.

Trump folyamatosan tagadta, hogy bármilyen affér lett volna közte és Daniels között. Ennek ellenére ügyvédjei viszont 20 millió dollárt követelnek Danielstől, amiért szerintük megsértette a titoktartási nyilatkozatot.

Trump egy éles váltással most először nyilatkozott a kifizetett pénzről. A tweetjei szerint a megállapodást azért kötötte meg Cohen Danielsszel, hogy elejét vegye a hamis vádaskodásnak az egyéjszakás kalandról, amiről szerinte a nő már korábban egy részletes levélben elismerte, hogy nem történt meg.

Még az elnök tweetjei előtt a Trump ügyvédi csapatához csatlakozó Rudy Giuliani volt New York-i polgármester jelentette be a Fox News-on, hogy Trump több hónap alatt térítette meg a pénzt Cohennek, de ehhez szerinte a személyes vagyonát használta fel.

Giuliani azt mondta, hogy a bejelentése nem mond ellent az elnök korábbi állításainak. „Trump valószínűleg nem tudott" Cohen lépéséről, amikor az megtörtént, arról csak utólag értesült, mondta a CNN szerint. Giuliani szerint Trump arról tudhatott, hogy Cohen általában véve kezeli az ilyen ügyeket.

A CNN szerint ez az új fordulat az ügyben sokakat a Fehér Házban is meglepetésként ért.

Trump április 5-én még egy kérdésre válaszolva azt mondta, nem tudott a Danielsnek kifizetett pénzről, az újságírókat pedig Michael Cohenhez irányította. A Foxnak április végén viszont arról beszélt, hogy Cohen őt képviselte „az őrült Stormy Daniels-megállapodásban", habár részletekbe nem ment bele.

Cohen februárban arról beszélt, hogy sem Trump cégei, sem Trump kampánya nem vett részt az ügyletben, és nem térítette meg neki sem közvetlenül, sem közvetve az összeget. Arra nem tért ki, hogy Trump ezt személyesen visszafizette-e neki, ahogy most állítják.

Rovatok