Index Vakbarát Hírportál

Trump még mindig imádja a fegyverlobbit

2018. május 5., szombat 08:04

Alig három hónappal a parklandi iskolai vérengzés után Donald Trump amerikai elnök ismét feltétlen támogatásáról biztosította a fegyverlobbi legjelentősebb szervezetét annak éves kongresszusán pénteken Dallasban.

Az amerikai elnök a 17 halálos áldozatot követelő februári lőfegyveres ámokfutás hatására úgy tűnt, hajlik arra, hogy kezdeményezze a fegyvertartási törvények szigorítását - például a fegyvervásárlási korhatár megemelését -, a Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) tegnapi kongresszusán megígérte, hogy amíg ő az elnök, megvédi a fegyvertartás jogát mostani formájában.

Ismét felvetette azt a korábbi javaslatát, hogy fel kell fegyverezni a tanárokat, és még jobban meg kell erősíteni az iskolák biztonságát, hogy ne fordulhassanak elő a floridaihoz hasonló esetek. Az NRA természetesen támogatja Trump javaslatait, és semmilyen további, fegyvertartási korlátozást nem tartanak elfogadhatónak, mert azt az alkotmány fegyvertartásra vonatkozó, második módosítása megsértésének tartja.

Közjáték, mintegy zárójelben: A kampányfinanszírozást ellenőrző Center for Responsive Politics nevű intézet adatai szerint az NRA 55 millió dollárral támogatta Trumpot és más republikánus jelölteket a 2016-os elnök- és kongresszusi választásokon.

Nem Trump lenne persze, ha ne használta volna fel az NRA-kongresszust közvetlen politikai céljaira is, és azzal riogatta a kongresszus résztvevőit, hogy ha a novemberi részleges kongresszusi választásokon nem a republikánusokra szavaznak, és így a szövetségi törvényhozás a demokraták ellenőrzése alá kerül, akkor

el fogják venni az amerikaiak fegyvereit. Ha az ország meghozná ezt a drasztikus lépést, akkor akár a teherautókat is be lehetne tiltani, mert ezek a terroristák új fegyverei.

A fegyvertartás joga mellett azzal is érvelt az elnök, hogy a 130 halálos áldozatot követelő, 2015. november 13-i párizsi terrortámadás sokkal kevesebb áldozattal járt volna, ha nem csak a merénylőknek lett volna lőfegyvere, hanem bárkinek, aki jelen volt és visszalő. Ami, mivel a támadásra egy koncerten, zárt helyen került sor, egy teljesen eszement okfejtés.

Abban valóban igaza van az elnöknek, hogy demokraták szigorítani szeretnék a fegyvertartás szabályait, de ezzel nem ásnák alá a második alkotmánymódosítást, írják a hírügynökségek elemzői. Trump azzal, hogy az országos tiltakozáshullámot kiváltó, a fegyvertartás szigorítását követelő mozgalmakat megerősítő parklandi tragédiát így zárójelbe tette, elég nagy vihart fog kavarni, hiszen a felmérések szerint az amerikaiak többsége egyetért azzal, hogy például gépkarabélyt ne tarthasson már csak úgy mindenki.

Az NRA éves kongresszusán várhatóan több mint 70 ezer tag vesz részt a hétvégén. Az esemény ellen valószínűleg több tüntetést is lesz a fegyvertartást szigorítani akarók részéről.

Rovatok