Index Vakbarát Hírportál

Egy hét múlva szimbolikusan felavatják az USA jeruzsálemi nagykövetségét

2018. május 7., hétfő 11:06 | aznap frissítve

Izrael kikiáltásának 70. évfordulóján, május 14-én avatják fel az Egyesült Államok új, Jeruzsálembe átköltöztetett nagykövetségét, de az ünnepség inkább szimbolikus lesz, mivel az új épület a tervek szerint csak hat év múlva készül el teljes egészében, írja az MTI. A következő években ezt a ma még csak hatezer négyzetméteres építményt egy huszonötezer négyzetméteres nagykövetségi komplexummá fogják bővíteni.

Egyelőre csak a meglévő épület belső tereit alakítják át, és a megváltozott biztonsági követelmények szellemében három méter magas falat, menekülő útvonalat, és új bejáratot építenek hozzá. Később a lezárt pincét is beépítik, és irodát alakítanak ki a nagykövet részére.

A biztonsági rendelkezések alapján az új védelmi követelmények teljesítéséig a konzulátus csak nevében válik követséggé, és David M. Friedman nagykövet is csak korlátozottan használhatja találkozókra és napi teendőihez, de tartósan nem tartózkodhat benne. De a későbbi költözéssel nem számolják fel az eddigi tel-avivi irodákat sem, ott tovább folytatják majd a konzuli munkát, a vízumok és útlevelek kiadását.

A következő három évben újabb emeleteket húznak fel a házra, és átadnak egy új épületet a követség többi alkalmazottjának. Lebontják a közelben lévő egykori Diplomat szállodát, hogy a helyére szintén az amerikai követség egyik szárnya kerüljön. Az egykor jobb napokat látott hotelben még négyszázötven oroszajkú nyugdíjas lakik, akik a kilencvenes években vándoroltak Izraelbe az azóta megszűnt Szovjetunióból.

Az épületet 2020-ban kiürítik, de az izraeli hatóságok eddig nem rendezték az ott lakók sorsát, noha már 2014-ben eladták az épületet az amerikaiaknak. Az Arnona lakónegyedben lévő nyugdíjas szálló helyén egy új ötemeletes épületet húznak fel.

Azzal, hogy Donald Trump ígéretéhez híven Izrael fővárosaként ismerte el Jeruzsálemet, nagy diplomáciai vihart kavart és szembe ment az ENSZ határozatával.

Rovatok