Index Vakbarát Hírportál

Drogkereső kutyáik elaltatásával fenyegetőznek a fűlegalizálást ellenző rendőrök

2018. május 8., kedd 18:30

Egy nagyon érdekes szituációra hívta fel a figyelmet az alapvetően marihuána-szaklapnak számító High Times. A Pantagraph átfogó cikkére hivatkozva írnak arról, hogy az amerikai Illinois állam rendőrei azzal fenyegetőznek, hogy kénytelenek lesznek elaltatni a drogkereső kutyáikat, ha legalizálják a marihuánát.

Ugyebár a drogkereső kutyákat arra képzik kiskoruk óta, hogy kiszagolják az illegális szereket, mint a heroin, kokain, vagy éppen a marihuána. Igen ám, de egyre több amerikai államban legalizálták az utóbbi években a füvet, ezért felvetődött az a probléma, hogy mi lesz így a kutyákkal? Az egyik kiképzőtiszt szerint borzalmas ötlet esetleg átképezni a kutyákat, mert öt különböző szag felismerésére tanították őket kiskoruktól kezdve, ezt utólag egész egyszerűen nem lehet elfeledtetni az állatokkal.

Egyes illinois-i rendőrök azt mondják, hogy egy esetleges legalizáció után ezeket a kutyákat nem lehetne drogkeresésre használni többet, ezért jobb híján el kéne altatni az állam mind a 275 drogkereső kutyáját, és újakat képezni helyettük, amelynek a költsége 20 ezer dollár, 5,3 millió forint.

A kutyákat egy esetleges legalizáció esetén azért sem lehetne munkára fogni, mert az azt jelentené, hogy dekriminalizált anyag felderítésére használják őket, ami jogszerűtlen, illetve azt sem lehetne eldönteni elsőre, hogy a kutya fű miatt szagolt ki valakit, vagy valami súlyosabb szer miatt.

Egyes államokban megpróbálkoztak az átneveléssel, de a legtöbb helyen nyugdíjazták a blökiket, akik azóta a gazdájuknak számító rendőrtiszteknél élnek. Mivel ezek speciálisan képzett kutyák, kizárólag rendőrtisztek fogadhatják örökbe őket, mert másként viselkednek, mint a fajtársaik.

Egy márciusi felmérés szerint Illinois állam egyik megyéjében a többség támogatja a legalizációt.

(Borítókép: Drogkereső kutya az Illinois állambeli  O'Hare reptéren - fotó:  Tim Boyle / Getty Images Hungary)

Rovatok