Index Vakbarát Hírportál

Beiktatták a tüntetésekkel győztes örmény kormányfőt

2018. május 8., kedd 12:26

Beérett az utcai tüntetéssorozat Örményországban: kedden, másodszori nekifutásra kormányfővé választotta a parlament Nikol Pasinjant. Ezzel liberális ellenzéki politikus lett a dél-kaukázusi ország vezetője, lezárva ezzel a Szerzs Szarkiszjan nevéhez fűződő tíz éves korszakot.

Az Ielk (Kiút) pártszövetségből indult Pasinjannak a 105 fős parlamentben azonban az is kellett a többség megszerzéséhez, hogy néhány képviselő átszavazzon a lemondott Szarkiszjan pártjából, az Örmény Köztársasági Pártból, amire a május 1-jei szavazáson még nem került sor – írta a Newsru.com.

Karabahi rendezés?

Pasinjan a szavazás előtti felszólalásában elmondta, kész a nemzetek egyenrangúságának elve mentén tárgyalni Hegyi-Karabah helyzetéről. A terület jogilag Azerbajdzsánhoz tartozik, a Szovjetunió felbomlása óta azonban Örményország tartja ellenőrzése alatt az örmények bölcsőjének tekintett területet valamit az azt Örményországgal összekötő területet, ami miatt a mindössze hárommilliós, tengeri kijárat nélküli Örményországnak nincs diplomáciai kapcsolata Azerbajdzsánnal és az első világháborús örmény népirtással kapcsolatos felelősségét elutasító Törökországgal sem.

Pasinjan ugyan egy Moszkva-barát kormányfőt váltott, ráadásul utcai tüntetések hatására, Oroszország azonban mégsem sorolta a tüntetést a nyugat által pénzelt, ukrán, grúz, kirgiz „színes forradalmakhoz”.

A 42 éves Pasinjan – akit 2010-ben hét évre ítéltek zavargások megszervezésének vádjával, majd egy év múlva amnesztiával szabadult – maga is hangsúlyozta, hogy a Független Államok Közösségében és a Moszkva vezette Kollektív Védelmi Szerződés Szervezetében lévő Örményország továbbra is alapvetőnek tartja a jó kapcsolatot Oroszországgal.

Rovatok