Index Vakbarát Hírportál

Orosz trollok lehettek az iszlám fenyegetők

2018. május 8., kedd 11:35

„Kedves Angéla, véres Valentin napot kívánunk! Mindent tudunk rólad, a férjedről, a gyerekeidről. Sokkal közelebb vagyunk, mint gondolnád” – ezt a Facebook-üzenetet kapta a CyberCaliphattól villant fel a coloradói Angela Ricketts telefonján három évvel ezelőtt. Rajta kívül még öt katonafeleség kapott hasonló üzenetet, amely alapján a sajtó arról írt, hogy az Iszlám Államnak hatékony online serege is van – írta az AP.

A jelek szerint azonban a fenyegetések mögött nem az Iszlám Állam állt, hanem az orosz trollhadsereg, ugyanaz, amely feltörte Hillary Clinton kampányfőnökének levelezését és hatékonyan avatkozott be az amerikai elnökválasztásba.

Nem sokkal később, 2015 áprilisában a francia TV5 Monde internetes kapcsolata szakadt meg a külvilággal. Franciaországban nem sokkal korábban érte fegyveres támadás a Charlie Hebdo szerkesztőségét, és kóser boltot, összesen 17 áldozatot követelve, így a kibertámadás különösen érzékenyen érintette az országot. A belügyminiszter, Bernard Cazeneuve rögtön terrortámadásról beszélt – ám már akkor volt, aki úgy vélte, a támadás forrása nem annyira az Iszlám Államra, mint inkább Oroszországra vezethető vissza.

Az AP szerint ezt erősíti a Secureworks kiberbiztonsági cég vizsgálata, amely szerint a katonafeleségekhez érkezett CyberCaliphate-üzenetek idején aktívan támadták a címzettek e-mail fiókjait az amerikaiak szerint az orosz titkosszolgálatokhoz köthető FancyBear csoport. Ez állhatott több dezinformáció mögött, amelyek az Iszlám Állam által elkövetett – valójában nem megtörtént – louisianai támadásokról szóltak, vagy arról a videóról, amely egy Koránt szétlövő, állítólagos amerikai katonát mutatott be.

Rovatok