Index Vakbarát Hírportál

Kiutasították Izraelből a Human Rights Watch helyi vezetőjét

2018. május 9., szerda 19:53

Az izraeli belügyminisztérium kiutasította az országból Omar Shakir amerikai állampolgárt, a helyi Human Rights Watch jogvédő iroda vezetőjét, miután megvádolták azzal, hogy támogat egy Izraellel szembeni bojkottmozgalmat – közölte a Guardian. A jogvédő a vádakat tagadja.

A New York-i székhelyű civil szervezet közleménye szerint a döntés azt mutatja, hogy

Izrael megpróbálja elnyomni az emberi jogokat védelmező, kormánykritikus hangokat.

Bíróságon fellebbezni fognak a kiutasítás ellen. Omar Shakirnak 14 napon belül kell elhagynia az országot.

Az izraeli belügyminiszter, Arjeh Deri elárulta, a stratégiai kapcsolatokért felelős Gilad Erdan miniszter ajánlása után döntött a kiutasítás mellett. Erdan tárcája azt állítja, hogy olyan információkat szerzett meg, amik alátámasztják, hogy a Human Rights Watch irodájának vezetője támogat egy Izraellel szembeni bojkottot. Emiatt ki kell utasítani az országból, hiszen ha marad, akkor "minden lehetséges módon tevékenykedni fog az állam ellen", mondta a belügyminiszter.

Az MTI azt írja, a kormánydossziéban olyan, Shakirnak tulajdonított kijelentések szerepelnek, amelyek szerint a férfi támogatja az Izraellel szembeni bojkottra irányuló erőfeszítéseket, és tagja egy palesztinpárti hallgatói csoportnak. Az iratokban emellett szó esik arról is, hogy a HRW lobbizott a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél (FIFA) annak érdekében: a FIFA ne engedje meg, hogy labdarúgó-mérkőzéseket tartsanak az izraeli telepeken, és azt javasolta a vállalatoknak, hogy ne folytassanak üzleti tevékenységet Ciszjordániában. Shakir szerint ez nem lehet igaz, amióta a Human Rights Watch izraeli irodáját vezeti, nem szólított fel Izrael bojkottálására.

Izrael már korábban is megtagadta Shakirtól, hogy munkavállalói engedélyt kapjon, de végül, az Amerikai Egyesült Államok nyílt kritikája után a férfinak kiadtak egy 1 évre szóló vízumot.

Korábban az Átlátszó írta meg, hogy a magyar civilellenes kormányzati propaganda sok hasonlóságot mutat az izraeli párjával, és Benjamin Netanjahu ugyanúgy szokott sorosozni, ha a kormánykritikus civileket akarja elhallgattatni, ahogy Orbán Viktor.

Rovatok