Index Vakbarát Hírportál

Rálőttek egy oknyomozó újságíróra Montenegróban

2018. május 9., szerda 13:26 | aznap frissítve

Kedd este rálőttek egy montenegrói oknyomozó újságíróra, a támadás miatt pedig szerdán több százan vonultak utcára azt követelve a hatóságoktól, hogy találják meg a támadót, és biztosítsák a biztonságos munkát az újságírók számára – írja az MTI.

Olivera Lakicra, a podgoricai Vijesti című napilap munkatársára kedden késő este lőttek rá eddig ismeretlen elkövetők a háza előtt, az újságírónő azonban szerencsére csak a jobb lábán sérült meg, kórházba is szállították, így nincs életveszélyben.

Az ellenzéki napilap oknyomozó újságírójára nem először támadtak rá, 2012-ben megverték, és ugyan a támadót később elfogták, és kilenc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, ám egy új amnesztiatörvény miatt korábban szabadult, és a felbujtó kilétére soha nem derült fény. Olivera Lakic hat évvel ezelőtt és most is a cigarettacsempészettel kapcsolatos cikkeket közölt lapjában.

A támadás ellen tiltakozók arra hívták fel a figyelmet, hogy a hivatalos adatok szerint az utóbbi 15 évben legalább egytucatnyi támadás érte a montenegrói újságírókat, a főként újságírókból, civilekből és ellenzéki politikusokból álló tiltakozó tömeg pedig azt követeli a kormánytól, hogy mihamarabb göngyölítse fel az ügyet, és tegye lehetővé, hogy az újságírók biztonságban dolgozhassanak az országban.

Nem ez az első ilyen eset egyébként mostanában, az elmúlt fél évben két oknyomozó újságírót is megöltek, tavaly októberben a kocsijában robbantották fel Daphne Caruana Galiziat, a legismertebb máltai oknyomozó újságírónőt, februárban pedig a szlovák Ján Kuciakot és élettársát lőtték agyon.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok