Index Vakbarát Hírportál

Egy japán kormánypárti képviselő szerint az egyedülálló nő tehertétel az országnak

2018. május 11., péntek 09:25

Elég komoly kritikákat kap egy Hanji Katon nevű japán kormánypárti képviselő, miután arról beszélt, hogy azok a nők, akik azt választják, hogy egyedül élnek, azok később csak tehertétel lesznek az ország számára, írja a Theguardian.com.

Kanji Kato, a miniszterelnök Abe Sinzó pártjának tagja azt mondta egy frakciógyűlésen, hogy amikor őt felkérik, hogy mondjon beszédet egy esküvői rendezvényen, akkor mindig arra bátorítja a menyasszonyt és a vőlegényt, hogy csináljanak legalább három gyereket. Amikor pedig olyan fiatal nőkkel találkozik, akik azt mondják, hogy nem szándékoznak férjhez menni, Kato - akinek hat gyermeke és nyolc unokája van - azt szokta mondani:

Azt mondom nekik, hogy ha nem házasodnak meg, akkor nem lesz gyerekük, és hogy a többiek gyermekeinek befizetett adójából működő ápolóházba kerülnek idősebb korukra.

A képviselő megjegyzései pár nappal azután jöttek, hogy kikerült egy friss statisztika, ami szerint 1899 óta nem született ennyire kevés gyermek az országban.

Az országban a születési ráta évek óta masszívan alacsony, annak ellenére, hogy a kormány különböző gazdasági ösztönzőket vezet be, hogy ez megváltozzon.

A képviselő először kiállt a megjegyzései mellett, miután női képviselők szexizmussal vádolták, ám hivatala később egy közleményben azt írta, a képviselő visszavonja szavait, és megjegyzi, nem akart tiszteletlen lenni a nőkkel.

A cikk szerint nem a 72 éves Kanji Kato az első japán politikus, aki olyasmit javasol a japán nőknek, hogy az utódok világrahozatalát tekintsük elsődleges szerepüknek: 2007-ben az akkori egészségügyi miniszter, Hakuo Yanagisawa a nőket "szülőgépekként" írta le és azt mondta, hogy kötelességük a születési arány növelése.

Rovatok