Index Vakbarát Hírportál

Irán elítéli Izrael önjelölt és alaptalan támadását

2018. május 11., péntek 20:03

Miután vélhetően iráni katonák rakétákat lőttek ki szerda éjjel Szíriából a Golán-fennsíkon állomásozó izraeli katonaságra, Izrael válaszul többtucatnyi iráni katonai célpontot támadott Szíriában. Ezek után ultimátumot adott Szíriának, hogy végez Aszaddal, ha nem állítja meg Iránt. Minderre most először reagált Irán is: a hozzá köthető katonákról és támadósokról egy szót sem szólt, de cserébe mélységesen elítéli az izraeli agressziót, írja a BBC.

Izrael szerint az iráni al-Kudsz brigád mért csapást az izraeli katonaság első vonalára, ami az iráni Forradalmi Gárda része, a külföldi hadműveletek végrehajtása a feladata. Ezzel kapcsolatban az iráni minisztérium szóvivőjének, Bahram Qaseminek nem volt mondanivalója, de kiemelte, hogy "Szíriának joga van az önvédelemhez", Izrael pedig "öncélúan és alaptalan ürügyek miatt" támadott. 

A két ország között eddig sem volt baráti a viszony, de a helyzet az után mérgesedett el még jobban, hogy Donald Trump, amerikai elnök bejelentette , felmondja az iráni atomalkut,

Rovatok