Index Vakbarát Hírportál

Megöltek egy rendőrt az iraki választáson

2018. május 12., szombat 21:10

Egy rendőrt megöltek, de az ultraradikális csoportok fenyegetései ellenére súlyosabb incidensek nélkül fejeződött be szombat este Irakban az Iszlám Állam felett aratott győzelem utáni első parlamenti választás, írja az MTI.

A szavazás zavartalan lefolyását mintegy 900 ezer főnyi rendőr és katona biztosította. A rendőr Dijála tartományban, Bagdadtól keletre halt meg. Az AFP szerint öt további rendőr megsebesült, egy közülük súlyosan, amikor nyolc aknagránát és két Katyusa-rakéta csapódott be egy választóhelyiség közelében.

A média és a megfigyelők szabálytalanságokról is jelentettek: előfordult, hogy a választóhelyiségek túl későn nyíltak meg, és sok helyen zavarok mutatkoztak az újonnan bevezetett elektronikus szavazórendszer működésében. A választás eredményét az urnazárás után 48 órán belül teszik közzé.

A választóhelyiségek szombat este, közép-európai idő szerint 17 órakor zártak. Az iraki média és megfigyelők alacsony részvételről számoltak be. Az AFP szerint ez azzal magyarázható, hogy a széles körben elterjedt korrupció miatt politikai apátia lett úrrá a társadalomban. A négy évvel ezelőtti parlamenti választáson viszonylag nagy, 62 százalékos részvételt regisztráltak. 

A kurdisztáni autonóm régióban a médiajelentések 40-től 80 százalékig terjedő részvételről szólnak. Ott a választók vélhetőleg azért vettek részt nagyobb számban a választáson, hogy a kurd képviselők megőrizzék jelenlétüket a bagdadi parlamentben. Moszulban szintén jelentős volt a részvétel, első ízben Szaddám Huszein rezsimjének 15 évvel ezelőtti bukása óta.

Az iraki választásról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Rovatok