Index Vakbarát Hírportál

Több ezren tüntettek Romániában a kormány és a korrupt politikusok ellen

2018. május 12., szombat 22:53

Bukarestben több ezer tüntető vonult szombaton a kormány épülete elé és a korrupt politikusok lemondását követelte. Az akciót a román kormány igazságszolgáltatási reformja ellen tiltakozó civil szervezetek már több mint egy hónapja meghirdették a közösségi médiában. A román média becslése szerint mintegy 5 ezer ember gyűlt össze.

Korábban már több hasonló tüntetés volt, tavaly év elején kezdődtek el a megmozdulások, amikor a szociálliberális kormány sürgősségi kormányrendelettel akarta módosítani a büntetőjogi törvényt és a büntetőjogi eljárást.

A tiltakozás incidensek nélkül zajlott le, a megmozdulás elején kisebb dulakodás alakult ki a csendőrök és a tiltakozók között, de a kedélyek csillapodtak. A tüntetők főleg a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elleni jelszavakat skandáltak és független igazságszolgáltatást szorgalmaztak.

A tiltakozók nem értenek egyet a kormány által beterjesztett igazságügyi reformmal, az erről szóló három jogszabály jelenleg az alkotmánybíróságnál van. A tüntetők a büntető törvénykönyv tervezett módosításával sem értenek egyet, amelynek vitája jelenleg a parlamentben zajlik. A tüntetők a közélet megtisztítását követelik, és a büntetőjogi ügyekben érintett politikusok lemondását.

Hasonló tiltakozási akciókat szerveztek Kolozsváron, Brassóban, Nagyszebenben, Temesváron is, ezeken a helyeken pár százan vonultak utcára. (MTI)

Rovatok