Index Vakbarát Hírportál

Elengedték a Kongóban elrabolt brit turistákat

2018. május 13., vasárnap 17:04

Gyorsan elengedték a nemrég a Kongói Demokratikus Köztársaságban elrabolt két brit turistát, közölte az MTI a brit külügyre hivatkozva. 

A turistákat és kísérőiket autójukban támadták meg, miközben a kibumbai turistaközpontból visszafelé tartottak Goma városába. Az egyik kísérőjüket, a 25 éves kongói őrt Rachel Masika  Barakát agyonlőttek, és a sofőrjüket is elhurcolták, írja a Virunga.org. Elvileg a kongói hadsereg azonnal intézkedéseket tett a túszok felkutatása érdekében, de a sofőr továbbra is fogságban van, írják még a helyi sajtóra hivatkozva. A Telegraph szerint a sofőrt vállon lőtték, és az emberrablók 200 ezer fontot (nagyjából 72 millió forintot) kértek elsőre értük. 

Az Észak-Kivu tartománybeli Virunga Nemzeti Parkban gyakoriak a támadások, lázadók és fegyveres banditák hozzávetőleg 170 helyi vadőrt (wildlife ranger-t) öltek meg az utóbbi húsz évben. 2018-ban eddig nyolcat. Emellett eddig is bőven elrabolgattak kongóiakat, de ez az első eset, hogy nyugati turistákat is a elraboltak a különböző helyi fegyveres bandák. Kongó egész keleti széle igen veszélyesnek számít egyébként, nem csak a park.

A 7800 négyzetkilométeren elterülő Virunga Nemzeti Park a veszélyessége mellett leginkább arról híres, hogy itt él a világ legnagyobb hegyi gorilla populációja, emellett egyébként is kivételes biológiai sokszínűséget lehet megfigyelni Afrika első nemzeti parkjában. 

Ha érdekli a virungai parkőrök élete, akkor érdemes lehet megnéznie a Los Angeles Times tízperces, 2015-ös rövid dokumentumfilmjét a témában.  

Rovatok