Index Vakbarát Hírportál

Jóváhagyta a királynő Harry herceg esküvőjét

2018. május 13., vasárnap 15:33

Engedélyezte Harry herceg és menyasszonya, Meghan Markle esküvőjét a II. Erzsébet brit uralkodó. A 34 éves Harry és a 37 éves amerikai színésznő eljegyzését november végén jelentették be. Az esküvő május 19-én lesz Windsorban, a legősibb angliai királyi rezidencián.

A Buckingham-palota, a királynő első számú londoni hivatala és rezidenciája vasárnap közzétette a finom kidolgozású pergamenre régi angolsággal írt kézírásos jóváhagyó okmányt, amit a 92 éves uralkodó saját kezűleg írt alá és pecsételt le.

Az engedély – hivatalos nevén az Instrument of Consent – nem puszta formalitás. A királyi házasságokat szabályozó brit törvény szerint a trónutódlási sor első hat helyén álló hozzátartozók házasságát az uralkodónak előzetesen jóvá kell hagynia. Harry a hatodik a trónöröklési listán.

A brit kormány az elmúlt években korszerűsítette a királyi család magas rangú tagjainak trónutódlását szabályozó törvényt. Kikerült belőle az a több évszázados diszkriminatív megkötés, amelynek alapján az uralkodó vagy a trónörökös fiúgyermekei a leányutódok elé kerültek a trónöröklési sorban, akkor is, ha leánytestvéreiknél fiatalabbak voltak.

II. Erzsébet is csak azért ülhet 66 éve az Egyesült Királyság trónján, mert szüleinek, VI. György királynak és Erzsébet anyakirálynőnek nem voltak fiúgyermekei. Az uralkodó egyetlen testvére a nála négy évvel fiatalabb Margit hercegnő volt, aki 2002-ben, 72 éves korában elhunyt.

Sejteni lehetett, hogy II. Erzsébet jóváhagyja a házasságot. A királynő novemberben, az eljegyzés bejelentése előtt teán fogadta Harryt és barátnőjét a Buckingham-palotában. Az udvari protokoll szerint a királynő csak olyan házastársjelölteket fogad, akiknek személyét elfogadja, vagyis Markle novemberi fogadtatásának puszta ténye a házasság jóváhagyását jelző uralkodói gesztus is volt.

(MTI)

Rovatok