Index Vakbarát Hírportál

Lelőttek két palesztint az izraeli katonák a Gázai övezetnél

2018. május 15., kedd 17:44 | aznap frissítve

Lelőttek két palesztint izraeli katonák a Gázai övezet határának közelében, jelentette be Asraf al-Kidra, a Gázai övezet egészségügyi minisztériumának szóvivője. Kedden ismét palesztinok tüntettek a határnál, miután eltemették az előző napi összecsapások 58 palesztin halálos áldozatát.

Az izraeli hadsereg szerint 400 palesztin gyűlt össze a Gázai övezet határának hét részén. Ciszjordániában is tartottak tiltakozó akciókat, körülbelül 1300 palesztin összecsapott a biztonsági erőkkel is.

Katar közvetítésével hétfő éjjel folytatott titkos tárgyalások vezettek oda, hogy a palesztinok a Gázai övezetben kedden az előző napinál jóval kisebb méretű tüntetéseket tartottak, értesült az izraeli tízes kereskedelmi tévécsatorna esti híradója.

A Gázai övezetben hétfőn egyes források szerint 35 ezren, más források szerint több mint 40 ezren tüntettek az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése ellen, a képviselet felavatását Izrael Állam megalapításának 70. évfordulójára időzítettek. A palesztinok „nakbának", magyarul „katasztrófának" nevezik ezt napot.

A nagykövetség áthelyezése ellen tiltakozó és a nakbára emlékező palesztinok közül az izraeli biztonsági erők a gázai egészségügyi források szerint 58 embert agyonlőttek és legalább 2700-at megsebesítettek. A legtöbben éles lőszertől sérültek meg, de sokan szenvedtek sérülést könnygáztól is. Ez volt a legvéresebb nap a 2014-es gázai háború óta.

Az izraeli hadsereg keddi közleményében azt állította, hogy az 58 agyonlőtt palesztin közül „legalább 24 dokumentáltan terrorista hátterű", szerintük a többség a Hamász aktív tagja, némelyikük az Iszlám Dzsihád aktív tagja volt.

A hétfői összecsapásokban meghalt palesztin tüntetőket kedden eltemették. A szertartáson gázaiak ezrei vettek részt. Kedden mind a Gázai övezetben, mind Ciszjordániában zárva tartottak az üzletek, az iskolák, az egyetemek és egyéb intézmények a nakbára és az előző nap megölt palesztinokra való megemlékezés jegyében, írja az MTI.

Rovatok