Index Vakbarát Hírportál

Guatemala megnyitotta jeruzsálemi követségét

2018. május 16., szerda 13:06

Guatemala is megnyitotta ünnepélyesen Tel-Avivból áthelyezett nagykövetségét Jeruzsálemben, írja az MTI.

Két nappal a jeruzsálemi amerikai nagykövetség átadása után, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök köszöntötte a megnyitóra Izraelbe látogató Jimmy Morales guatemalai államfőt, és megígérte, hogy következő dél-amerikai útján ellátogat Guatemalába. A külképviselet avatásán részt vett több izraeli miniszter is, valamint Nir Barkat, Jeruzsálem polgármestere.

"Guatemala volt a második állam, amely elismerte Izraelt" – mondta Netanjahu. "ENSZ-nagykövetük igen aktívan segítette az országot abban az időben, hogy elfogadják a felosztási tervet. Közös értékeket és célokat vallunk, s noha távol vagyunk egymástól, valójában nagyon is közel állunk egymáshoz" – tette hozzá utalva az Izrael hetven évvel ezelőtti megalakulása körüli vitákra, amikor Guatemela a születő zsidó állam pártját fogta. 

"Guatemala és Izrael régóta barátok, és Izraelnek fontos helye van a szívünkben" – felelte az ünnepségen a dél-amerikai ország elnöke. "Testvéri szeretet köt össze minket, itt otthon érezzük magunkat, mert tudjuk, hogy az izraeli nép szereti a guatemalait" – tette hozzá.

Donald Trump tavaly decemberben jelentette be, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és országa nagykövetségét áthelyezi ebbe a városba. Ezzel szembefordult a több évtizedes nemzetközi konszenzussal és diplomáciai hagyománnyal, hogy Jeruzsálem státuszáról az izraelieknek és a palesztinoknak kell megállapodniuk egymással.

Az oroszok nem költöznek

Oroszország álláspontja továbbra is az, hogy Jeruzsálemnek két állam, Palesztina és Izrael fővárosának kell lennie – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán Kercsben megtartott sajtótájékoztatóján.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy Jeruzsálemnek, amelynek végleges státuszáról a palesztin-izraeli közvetlen tárgyalásokon kell megállapodni, nyitottnak kell maradnia "mindhárom monoteista vallás követői előtt". Zaharova kifejezte Oroszország nyugtalanságát az Izrael és a Gázai övezet határán az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése nyomán kiéleződött helyzet miatt és visszafogottságra szólította fel az érintett feleket. Mint mondta, Moszkva megerősíti a palesztinok jogát a békés tiltakozásra és elítéli katonai erő alkalmazását a polgári lakossággal szemben.

Ferenc pápa: Az erőszak erőszakot szül

Ferenc pápa szerdán figyelmeztetett, hogy a Szentföldön újból fellángoló erőszak rontja az esélyeket a békére, és párbeszédre szólította fel a feleket. A katolikus egyházfő a vérontás feletti "aggodalmának és fájdalmának" adott hangot, és együttérzéséről biztosította az áldozatokat és szenvedőket.

A pápa a heti audienciáját lezáró imán ezrek előtt leszögezte, hogy az erőszak sohasem vezethet békéhez. "A háború háborút, az erőszak erőszakot szül" - hangsúlyozta a palesztin vagy az izraeli fél említése nélkül. Ferenc pápa a nemzetközi közösséget és minden felet arra szólított fel, hogy újítsák meg elkötelezettségüket annak érdekében, hogy a párbeszéd, az igazság és a béke diadalmaskodjék.

A gázai övezeti palesztinok hetek óta tüntetnek a határnál az övezet blokádja, az izraeli megszállás ellen. A tiltakozások összecsapásba és vérontásba torkolltak: az izraeli hadsereg több tucat palesztinnal végzett és ezreket megsebesített. A palesztinok legutóbb az ellen tüntettek, hogy az Egyesült Államok elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és oda költöztette át nagykövetségét. Jeruzsálem státusza a palesztin-izraeli konfliktus egyik érzékeny pontja. A palesztinok a megszállt Kelet-Jeruzsálemet tennék meg leendő országuk fővárosának, míg Izrael örök és oszthatatlan fővárosaként tekint a településre.

Ferenc pápa korábban a status quo fenntartását kérte Jeruzsálem tekintetében. A Vatikán nemzetközi garanciákkal oldaná meg, hogy a város megtarthassa szent jellegét a zsidók, a muszlimok és a keresztények számára. A Szentszék 2015-ben elismerte Palesztinát államként, és régóta a palesztin ügy támogatójának számít.

Rovatok