Index Vakbarát Hírportál

Hivatalba léphet a CIA első női elnöke

2018. május 17., csütörtök 23:18

Az amerikai szenátus 54:45 arányban jóváhagyta Gina Haspel kinevezését a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatói posztjára: ezzel hivatalos, hogy fennállása óta először nő vezetheti a amerikai hírszerzést. Haspel kinevezését az tette lehetővé, hogy Trump az elődjére, Mike Pompeóra bízta a külügyi tárcát.

Hat demokrata párti szenátor a republikánus politikusokkal együtt szavazott Donald Trump elnök jelöltje mellett. A több mint három évtizede a hírszerzésnél dolgozó, 61 éves Haspelt jelölése óta sok bírálat érte, mert részt vett a terrorizmussal gyanúsítottak George W. Bush elnöksége alatt bevezetett, "megerősített módszerekkel folytatott" kihallgatásokban, és Thaiföldön ő irányította az egyik titkos amerikai börtönt, ahol ilyen módszerekkel próbálták vallomásra bírni a terrorizmussal gyanúsítottakat.

A waterboarding nevű, a World Trade Center 2001-es lerombolása után bevezetett, leginkább a vízbefullasztásra emlékeztető kínvallatási technika csak az egyike volt az embertelen módszereknek, amelyekkel terroristákat és terrorgyanúval őrizetbe vett, de később ártatlannak bizonyult embereket próbáltak szóra bírni.

Barack Obama betiltotta a waterboardingot és a többi kínvallatási módszert, Trump azonban, aki terroristák tekintetében hasznos vallatási technikának tartja, a waterboarding ismételt használatára biztatja a hírszerzést. Gina Haspelnek amúgy a kínzásokról készült felvételek eltüntetésében is nagy szerepe volt. (MTI, BBC)

Rovatok