Index Vakbarát Hírportál

Lehet, megoldást találtak a görög-macedón névvitára

2018. május 17., csütörtök 16:18

A bulgáriai Szófiában jelentette be Zoran Zaev macedón miniszterelnök, hogy tárgyalnak már Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel a két ország közti névvita miatt, írja az MTI. Azt viszont nem árulta el, mi a konkrét megoldás a két ország hosszú évek óta húzódó vitájára, mert először tárgyalni szeretnének az ellenzékkel is a részletekről. Macedónia EU-s csatlakozása a probléma megoldásával akár el is kezdődhet.

A két ország között 1991 óta húzódik egy komoly vita, miután Macedónia függetlenedett. Görögország egyik északi tartományában nagy számú macedón kisebbség él, és ezt a területet Makedóniának is hívják. Emiatt viszont a görögök attól tartanak, hogy Macedónia területi követelésekkel állhat elő a jövőben, és minden alkalommal akadályozzák Macedónia euroatlanti integrációját, például az EU-s csatlakozás előkészítését.

Azonban tavaly óta a balközép macedón kormány tárgyalásokat kezdeményezett Görögországgal a névvita miatt, és a tervek szerint az év első felében le is zárnák a megbeszéléseket. Macedónia hivatalosan Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság néven szerepel, de elképzelhető, hogy a névváltás után Felső-Macedónia lenne az új név. Viszont problémát okozhat, hogy amíg az alkotmányban nem, kizárólag a nemzetközi dokumentumokban lenne látható a változtatás, a görögök mindkét verzióhoz ragaszkodnak.

Rovatok