Index Vakbarát Hírportál

Orbán Macronnal tárgyalt Szófiában

2018. május 17., csütörtök 10:48

Orbán Viktor miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök megbeszélést folytatott az EU és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozója előtt Szófiában - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtök reggel az MTI-vel.

A tárgyaláson áttekintették az európai politika legfontosabb aktualitásait, és megállapodtak abban, hogy a jövőben is folytatják és intenzívebbé teszik a kétoldalú párbeszédet

- mondta a sajtófőnök.

A csúcson elsősorban a térség jövőjéről és a közelmúltbeli amerikai intézkedésekre adandó válaszlépésekről tárgyalnak. Csütörtökön az uniós vezetők albán, boszniai, koszovói, macedón, montenegrói és szerb partnereikkel egyeztetnek a térség társadalmi-gazdasági fejlődéséről, az esetleges jövőbeli EU-csatlakozás felé vezető útról.

Fontos cél, hogy demonstrálják az Európai Unió elkötelezettségét a régió mellett és fordítva, valamint az, hogy tovább erősítsék az EU és a Nyugat-Balkán közötti infrastrukturális és digitális összeköttetéseket, emberi kapcsolatokat, emlékeztet az MTI. Az Európai Tanács tájékoztatása szerint az unió szorosabb együttműködésre törekszik emellett az olyan közös kihívások terén is, mint a biztonság vagy a migráció.

A találkozó elsődleges célja az lett volna, hogy az EU szorosabbra fűzze kapcsolatát a térséggel, amelyben elemzők szerint Kína, Oroszország és Törökország is ki akarja terjeszteni a befolyását, a transzatlanti feszültségek azonban teljesen felborították az európai vezetők napirendjét.

Rovatok