Index Vakbarát Hírportál

500 korszerű gránátvetőt kapott Ukrajna az Egyesült Államoktól

2018. május 17., csütörtök 22:32

Megkapta ez első, félezer darab modern, RSRL-1 típusú kézi gránátvetőt az Egyesült Államoktól az ukrán nemzeti gárda, írja az MTI. Arszen Avakov ukrán belügyminiszter elmondta, hogy a belügyminisztérium állami kutatóintézete képzési programot dogozott ki a gárda tagjainak a fegyver használatához. 

A 40 milliméter kaliberű kézi páncéltörő gránátvető rendszer gyártását 2016-ban kezdte az AirTronic vállalat. Az RPG-1 rendszer 800 méterig talál pontosan célba, a hordozó élettartama 1000 kilövés. Olyan korszerű anyagokból készült, amelyeknek köszönhetően más gránátvetőkhöz képest könnyebb, kezelése egyszerűbb, hatótávolsága nagyobb. 

Nem ez az első ukrajnai fegyverszállítmány az amerikaiaktól. Petro Porosenko ukrán elnök például május 1-jén jelentette be, hogy megérkeztek Ukrajnába a régóta várt Javelin típusú, a világ leghatékonyabb páncéltörőjeként számon tartott amerikai rakétarendszerek az Egyesült Államokból. 

Eközben továbbra is folynak a harcok Kelet-Ukrajnában. A Donyeck megyei Horlivka városánál az oroszbarát csapatok ostromot indítottak az ukrán katonák állásai ellen, amit utóbbiak sikeresen visszavertek. Az ellenséges erők összesen 66-szor nyitottak tüzet az ukrán állásokra szerdán, Luhanszk megyében Grad rakéta-sorozatvetőket is bevetettek. A szakadárok szerint ugyanakkor az ukrán fegyveresek 31-szer sértették meg a tűzszünetet.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai missziója bejelentette, hogy helyettes vezetője, Alexander Hug még este a válságövezetbe utazik tájékoztatni a konfliktus kiéleződése miatt. 

Rovatok