Index Vakbarát Hírportál

Trump félreértett egy kérdést, mire halálosan megfenyegette Kim Dzsongunt

2018. május 18., péntek 13:29

Donald Trump egyik kezében egy kilencfarkú macskával, másikban pedig egy flakon Maci mézzel próbálja tárgyalóasztalhoz ültetni Kim Dzsongunt. Most épp a legendás orosz matrózkorbácsot suhintotta meg, miután az észak-koreai diktátor szerdán belengette, hogy mégsem találkozik az amerikai elnökkel. Pénteken ugyanis egy fehér házi sajtótájékoztatón egy, a nemzetbiztonsági tanácsadója által emlegetett „líbiai modell”-re vonatkozó újságírói kérdés kapcsán (ez a kapcsán fontos lesz még) kijelentette:

Ez modell, ha megnézi, mi lett Kadhafival, egy totális megsemmisítés volt. Azért mentünk oda, hogy megverjük. Ez modell lép valószínűleg életbe, ha nem sikerül megegyezésre jutni [Észak-Koreával]. De ha megegyezünk, akkor azt hiszem, Kim Dzsongun nagyon-nagyon boldog lesz. (...) Továbbra is vezetheti országát. És országa nagyon gazdag lehet. (...) Nagyon sokra vagyunk képesek [a megállapodás érdekében], és azt hiszem, hogy ő is elszánt, és valójában jó a kapcsolatunk – feltéve, hogy meglesz a találkozónk, és feltéve, hogy ebből kijön majd valami. És garanciákat is biztosítunk számára, méghozzá erős védelmet.

Válaszában – melyet igyekeztem szöveghűen fordítani – nem is a nyelvi-értelmi kuszaság a legmegdöbbentőbb, hanem az, hogy Trump a „líbiai modell”-t úgy értette, hogy az a Moammer Kadhafi elleni 2011-es felkelést támogató NATO-intervenciót jelenti. Ezt az intervenciót sokan szokták negatív példaként felhozni a nyugati államok demokráciaexportjára, mivel Líbiában egy elnyomó, de stabil rezsim helyett egy hadurak, milíciák és törzsek által alkotott kaotikus entitást hozott létre. Ja, és nem mellesleg 2011 őszén a győztes felkelők kivégezték Moammer Kadhafit.

Csakhogy az újságírónő nem a líbiai intervencióra, hanem a Trump nemrég kinevezett nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton által emlegetett líbiai nukleáris leszerelési modellre kérdezett rá.

Bolton a június 12-én Szingapúrban esedékes találkozó tárgyalási alapjaként tett javaslatot a líbiai modell alkalmazására. Csakhogy ez a modell nem egy erőszakos rezsimváltást jelent – bár Bolton politikai nézeteitől nyilván ez sem állna távol, hanem egy, a Bush-kormányzat és a Kadhafi-rezsim között 2003-ban létrejött egyezményre utalt. Ebben a líbiai diktátor belement abba, hogy felfüggesszék a még embrionális állapotában lévő atomprogramját, és leszereljék urándúsító centrifugáit, melyeket azután az Egyesült Államokba szállítottak.

Az egész félreértésben nem is maga a félreértés a tragikomikus, hanem az, ahogy Trump a korábbi hetek mértékletességét – és az elmúlt napok kifejezetten flegma, "majd meglátjuk, mi lesz"-nyilatkozatait – sutba vágva egy pillanat alatt elment a falig.

Rovatok