Index Vakbarát Hírportál

Putyin: Pár éven belül hadrendbe állnak az új orosz nukleáris fegyverek

2018. május 18., péntek 21:37

Az orosz hadsereg a következő néhány évben megkapja az új nukleáris fegyverrendszereket, amelyek jóval korszerűbbek külföldi megfelelőiknél – jelentette be pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban.

Mint mondta, az Avantgard kódnevű, új elveken alapuló hadfelszereléssel ellátott, manőverező robotrepülőgép-blokkot indító hadászati rakétarendszert jövőre kezdik kiszállítani, a Szarmat típusú új, több robbanótöltet szállítására alkalmas interkontinentális ballisztikus nehézrakétákat pedig 2020-ban állítják hadrendbe.

Továbbra is zajlanak a próbák az ígéretes rendszerekkel, amelyek a közeljövőben stratégiai erőink állományát növelik majd. Mindenekelőtt a Szarmatra és az Avantgardra gondolok, amelyek 2020-ban, illetve 2019-ben jutnak el a hadsereghez, valamint más fegyverrendszerekre a korábban meghatározott ütemtervek szerint

– idézte Putyint a Ria Novosztyi orosz hírügynökség az MTI szerint.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy más, új fejlesztésű fegyverrendszerek közül egyeseknek a gyártása és kiszállítása már elkezdődött. Példaként a május 9-i Győzelmi Napi díszszemlén – egy MiG-31-es típusú harci repülőgépre felfüggesztve – bemutatott Kinzsal (Tőr) névre elkeresztelt, légi indítású, több mint 2 ezer kilométeres hatótávolságú, hiperszonikus (10+ Mach sebességgel haladó) rakétát és a Pereszvet nevű lézerfegyverrendszert hozta fel. Az orosz államfő szerint most folyik ezeknek a kipróbálása, és nagy erőkkel zajlik a taktikai alkalmazásuk kidolgozása is.

A szóban forgó fegyverfejlesztésekről március 1-jei évértékelő beszédében számolt be Putyin. Azt állította, hogy az új fegyverrendszerek nem sértik a meglévő fegyverzetkorlátozási egyezményeket, és az új eszközök jellemzőit Moszkva a szerződések értelmében meg fogja osztani a Nyugattal.

Az orosz elnök akkor többek között egy nukleáris meghajtású, "korlátlan hatótávolságú" manőverező repülőgép, egy nagysebességű, nukleáris robbanótöltet hordozására alkalmas víz alatti drón, a Kinzsal rakéta, a Szarmat interkontinentális ballisztikus nehézrakéta, lézerfegyverek és az Avantgard rakétarendszer kifejlesztéséről tett bejelentést.

Az irányítható, új kompozit anyagok felhasználásával megépített Avantgard nevű blokk Putyin szerint a sűrű légrétegekben 1600-2000 fokos tűzgolyóvá felhevülve, a hangsebesség több mint hússzorosával, meteoritként halad a célja felé, "gyakorlatilag a plazmaképződés körülményei között". Az Avantgardról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Rovatok