Index Vakbarát Hírportál

Több amerikai halt meg az idén iskolákban, mint a harctéren

2018. május 19., szombat 10:18

Egy elég ijesztő és bizarr adatot közölt a Washington Post: a pénteki texasi iskolai lövöldözéssel, amelyben kilenc diák és egy tanár vesztette életét, idén már 31-re emelkedett azok száma, akiket amerikai iskolákban meggyilkoltak, ami valamivel több, mint ahány amerikai a hadseregben szolgálva halt meg 2018-ban.

A lap az amerikai védelmi minisztérium közleményei alapján számolta ki a hadsereg halálos áldozatait, amibe beleszámolták azokat is, akik a harctéren estek el és azokat is, akik valamilyen balesetben vesztették életüket szolgálat közben. Eszerint 2018 januárja óta 13 amerikai katona halt meg, ebből heten egy iraki helikopter baleset áldozatai voltak. A lap megjegyzi, hogy a védelmi minisztérium adatai nem a teljes képet mutatják, a közleményeikben nem szerepelnek például a haditengerészet vagy a nemzeti gárda adatai, ezeknél az alakulatoknál viszont két balesetben még összesen 16-an vesztették életüket szolgálat közben az idén. Vagyis

az összes alakulatnál összesen 29 amerikai katona halt meg 2018-ban, ami még mindig kettővel kevesebb, mint ahány amerikait iskolákban lőttek le. 

A Washinton Post persze leszögezi, hogy véletlenül se arra akarnak utalni, hogy az amerikai iskolák veszélyesebbek lennének, mint azok a helyek, ahol az amerikai hadsereg bevetései vannak, és az összehasonlítás is egy kicsit aránytalan, mert míg a különböző katonai alakulatoknál összesen 1,3 millió amerikai szolgál, iskolában 50 millió tanul vagy dolgozik. Csak arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a pár hónappal ezelőtti floridai és a tegnapi texasi iskolai lövöldözéssel együtt az idei egy kifejezetten gyilkos év volt az amerikai iskolákban. 

Borítókép: Gyászolók közel hétezer pár cipőt helyeztek el a törvényhozás washingtoni épülete, a Capitolium előtt 2018. március 13-án. A cipőkkel a Connecticut állambeli Newtown Sandy Hook általános iskolájában 2012. december 14-én történt lövöldözés óta fegyver által elhunyt gyerekekre emlékeznek. 2018-ban már 17 iskolai lövöldözés volt az Egyesült Államokban. (MTI/EPA/Michael Reynolds)

Rovatok