Index Vakbarát Hírportál

Özilék a német elnöknél magyarázkodnak a török elnök miatt

2018. május 20., vasárnap 10:18

A legmagasabb szinten próbálta tisztázni magár a német fociválogatott két török származású játékosa, miután Németországban sokan támadták őket az Erdogan-kampányban játszott szerepük miatt.

Mi is beszámoltunk róla, mekkora balhé kerekedett Özil és Gündogan Erdogan elnökkel való közös fotózkodásából. Amikor az éppen intenzív kampányüzemmódban lévő Recep Tayyip Erdogan néhány napja Londonban járt, amellett, hogy találkozott Theresa May-jel, mellékesen együtt fényképezkedett az Arsenal és a Manchester City török származású játékosával (plusz a török válogatott Everton-csatár Cenk Tosunnal). A focisták egy dedikált mezt is adtak az elnöknek, a képeket pedig a török hírügynökség is értelemszerűen felhasználta.

Németországban a labdarúgó szövetség és Joachim Löw szövetségi kapitány is erős szavakkal bírálta, hogy Özil és Gündogan német labdarúgóként asszisztálnak az Európában egyre inkább csak diktátornak látott Erdogannak. A téma azért is elég érzékeny, mert Erdogan korábban éppen a Nyugat-Európában élő törökök között folytatott kampánya miatt került nagyon heves összetűzésbe mások mellett Merkelékkel. Ezeket a rendezvényeket Németország betiltotta, miközben a bevándorlási válság miatt a korábbiaknál is intenzívebben kérdőjelezi meg a közvélemény egy része a németországi törökök lojalitását.

Özil és Gündogan most magánál a német elnöknél, Frank-Walter Steinmeier igyekezett tisztázni magát. „Mindkettejüknek fontos volt, hogy eloszlassák a félreértéseket” – tolmácsolta szavaikat a reprezentatív szerepet betöltő elnök, aki szerint a játékosok most azt mondták neki, egyértelműen Németország a hazájuk, „azonosulnak az értékeinkkel”, és nem akartak semmilyen politikai üzenetet megfogalmazni.

Gündogan egy közleményt is kiadott, melyben megvédte magát és társait: eszerint udvariatlanság lett volna nemet mondani anyaországuk elnökének. 

Rovatok