Index Vakbarát Hírportál

Hírességek követelik, hogy Indonéziában tiltsák be a kutya- és macskahúsfogyasztást

2018. május 21., hétfő 16:31

A kutya- és macskahússal emberi fogyasztás céljából folytatott kegyetlen kereskedelem betiltására szólították föl helyi és nemzetközi hírességek Joko Widodo indonéz elnököt.

A hétfőn nyilvánosságra hozott levelet töb mint kilencvenen írták alá, többek között Cameron Diaz, Simon Cowell, Ellen DeGeneres és Ricky Gervais. Az aláírók szerint a tilalommal Indonézia egy szégyenfolttól szabadulna meg, és az országot egy világ ünnepelné.

Az indonéz lakosságnak csak egy kis hányada fogyaszt kutyahúst, de egy 250 milliós országban ez még így is jelentős piacot képez. A Kutyahúsmentes Indonéziáért állatvédő koalíció szerint a kutya- és macskahúsfogyasztás egészségügyi veszélyekkel is jár.

A hírességek azután szólaltak föl a kutya- és macskahúsevés ellen, hogy helyi állatvédők és a Humane Society International aktivistái januárban rejtett kamerás felvételeket tettek közzé kutyák és macskák, köztük lopott házikedvencek kegyetlen lemészárlásáról Celebesz északi részén. A felvételeken látható, amint a közönség, köztük gyermekek előtt doronggal agyonverik a kutyákat, majd lángszóróval leperzselik a szőrt az állatokról.

Az állatvédők szerint Észak-Celebeszen hetente több ezer kutyát és macskát vágnak le, többségében más tartományokban összeszedett állatokat. A botrány nyomán a hírhedt tomohoni piacon felhagytak a kutyák és macskák nyilvános leölésével, de továbbra is árusítanak más településekről odaszállított állattetemeket.

(MTI)

Rovatok