Index Vakbarát Hírportál

Döbbenetes fordulatot hajtottak végre az olasz populisták

2018. május 21., hétfő 22:57

Két és fél hónappal az olasz parlamenti választások után az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Berlusconi pártszövetségéből kiváló Liga végre meg tudott egyezni a közös miniszterelnök-jelölt személyében:

Giuseppe Conte.

Ha a név nem mond önnek semmit, ne magát hibáztassa, ezekben az órákban valószínűleg egész Olaszország ezt a nevet google-özi. Conte (akinek természetesen semmi köze ehhez a Contéhez) 1964. augusztus 8-án született Volturara Appula faluban, a dél-olaszországi Foggia tartományban, és

egy tipikus mainstream jogászkarriert járt be.

Rómában tanult jogot; bécsi, párizsi, cambridge-i és New York-i intézetekben is dolgozott, jelenleg pedig 12 éves karrierrel a háta mögött a magánjog professzoraként oktat a firenzei egyetemen. Pedánsan elkészített önéletrajzában semmi olyat nem találni, ami ne egy igazi eurokratára utalna – kivéve azt, hogy idén az Öt Csillag Mozgalom színeiben jelöltette magát, de nem sikerült bejutnia a parlamentbe. Ismerői is szolid, visszafogott emberként írták le az olasz és nemzetközi lapoknak.

A választás a két markánsan populista erő részéről egy olyan kompromisszumnak tűnik, melybe egyik fél sem fekteti be valamelyik meghatározó politikusát, hanem inkább kiegyezik egy könnyen feláldozható alakban. Ennek ellenére Luigi Di Maio, az M5S párt vezetője ezekkel a szavakkal jelentette be Cone jelöltségét:

Igazán büszke vagyok, hogy Giuseppe Contéra esett a választás, hogy ő legyen a két párt megegyezésén alapuló politikai kabinet vezetője.

Matteo Salvini, a Liga vezetője pedig - miután Sergio Mattarella államfővel egyeztetett a kormányalakításról – a jobb- és baloldali populista koalícióról már előre jó adag szkepszissel nyilatkozó brüsszeli hangokra reagálva kijelentette: senkinek sincs félnivalója az Öt Csillag és a Liga közös kormányától.

Nagyon nagy kedvünk van elkezdeni a kormányzati munkát. Talán néhány külföldi személynek változtatnia kellene az ezzel a kormánnyal kapcsolatos hozzáállásán. Olaszországban a remény, a gyarapodás és a jövő kormánya alakul meg. Az olaszok az elsők.

A kormányfőt egyébként Sergio Mattarella államfő nevezi ki, de nem köteles elfogadni a két párt által javasolt Conte személyét. Mattarella várhatóan kedden nyilvánít véleményt a jelöltről.

(MTI)

Rovatok