Index Vakbarát Hírportál

Trump tudni akarja, hogy megfigyelte-e a kampánystábját az FBI

2018. május 21., hétfő 10:25

Donald Trump vasárnap felkérte az amerikai igazságügyi minisztériumot, hogy vizsgálja ki, beépített-e egy ügynököt a kampánycsapatába az FBI a 2016-os választások idején.

Itt és most kérem, és ezt holnap hivatalosan is előterjesztem, hogy az igazságügyi minisztérium vizsgálja ki, hogy a tárca vagy az FBI politikai megfontolásokból beépült-e vagy megfigyelte-e a Trump-kampányt, és hogy érkezett-e ilyen kérés vagy utasítás az Obama-kormányzat embereitől.

– írta Trump a Twitteren.

Az elnök azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek szerint az FBI egyik informátora beépült Trump kampánystábjába, és kapcsolatot tartott azokkal a tanácsadóikkal, akik – a Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság gyanúja szerint – orosz tisztségviselőkkel álltak kapcsolatban. Az FBI dossziéja volt a Mueller-bizottság vizsgálatának alapja, de mint kiderült, ez pontatlan és bizonyos részleteiben megalapozatlan információkat is tartalmazott.

Az ügyről először a New York Times hírportálja írt szombat hajnalban. Szombaton Trump a Twitteren azzal válaszolt, hogy ha ez igaz, akkor nagy dolog robban ki. A republikánusokhoz közeli sajtóban és a Fox televízióban új Watergate-botrányt emlegettek.

A New York Times május 18-i cikkében már arról ír, hogy az FBI-nak valóban lehetett embere Trump kampánystábjában, de csak azután, hogy felmerült az orosz összefonódás gyanúja. A cikkben nem említik, hogy ki lehetett az informátor, csak annyit, hogy egy amerikai akadémikus volt, aki az Egyesült Királyságban tanít. Az informátor kapcsolatba lépett George Papadopoulosszal, Trump kampánystábjának tanácsadójával, illetve Carter Page-dzsel.

Az Intercept cikke meg is nevezte az FBI beépített emberét. Szerintük Stefan Halper lehetett az, aki a CIA-nél végzett kémtevékenységet az 1980-as amerikai elnökválasztáson. A művelet célja az volt, hogy a CIA ügynökei titkosított információkat adjanak át James Earl Carter akkori elnök külpolitikájáról Ronald Reagan republikánus elnökjelölt kampánystábjának.

Az igazságügyi minisztérium szóvivője vasárnap este azt mondta: a tárca felkérte a belső ellenőrzési részleget, hogy a folyamatban lévő vizsgálatot terjessze ki arra is, hogy vajon voltak-e politikai okai az FBI tevékenységének. A minisztérium már vizsgálja, hogy hogyan kaphatott engedélyt az FBI Trump egyik munkatársa, Carter Page lehallgatására és megfigyelésére. 

Az FBI által a Trump-kampányba feltételezhetően beépített ügynökről a törvényhozók is szerettek volna információkat kapni, de az igazságügyi tárca megtagadta a kérés tejesítését, arra hivatkozva, hogy ez nemzetbiztonsági kockázatot jelentene.

(New York Times | Intercept | MTI)

Rovatok