Index Vakbarát Hírportál

A hatóság szerint nem öngyilkos pilóta okozta a maláj gép tragédiáját

2018. május 22., kedd 22:40

Egy hete mi is megírtuk, hogy egy repülésbiztonsági szakértő szerint a 2014-ben lezuhant és rejtélyesen eltűnt maláj utasszállító repülőgép tragédiája valójában a pilóta öngyilkossága miatt következett be. A maláj gép utáni kutatást vezető ausztrál vizsgálóbiztos most reagált a felvetésre, és határozottan elvetette ezt a lehetőséget – írja a BBC.

A Malaysian Airlines MH370 jelű Boeing 777-ese Kuala Lumpurból szállt fel 2014. március 8-án, és Pekingbe tartott. Egy órával a felszállás után letért az útvonaláról, délnyugati irányba indult el, és végül az Indiai óceánba zuhant. A 239 utas földi maradványai nem kerültek elő. Bár néhány roncsdarabot később sikerült megtalálni, a gép nagy része a mai napig nem került elő, eltűnése a repüléstörténet egyik legnagyobb rejtélye. A hivatalos keresést idén januárban, 1046 nap után állították le.

Az esetet az ausztrál közlekedési hatóság, az ATSB vizsgálta ki, a vizsgálat eredménye szerint a zuhanáskor a pilóta eszméletlen volt, a gép pedig kontrollálatlanul csapódott a vízbe.

A korábban maga is repülőgép-balesetek felderítésén dolgozó kanadai Larry Vance közelmúltban megjelent könyve azonban azt állítja, a nyomozás elhibázott volt, a pilóta valójában öngyilkos lett, és ezzel több száz másik embert is kivégzett.

Az elmélet kapcsán megszólalt Peter Foley, az ATSB keresési vezetője is, aki megvédte a jelentésüket:

Az akkoriban elérhető minden egyes bizonyítékot elfogulatlanul figyelembe vettük. Elég sok adatunk árulkodik arról, hogy ha a végén valaki irányította a gépet, akkor azt nem éppen túl sikeresen tette

– mondta Foley, aki egyébként maga is olvasta Vance könyvét.

Az ausztrál kormány a januári leállás után jelezte, hogy csak akkor folytatják a keresést, ha hiteles új bizonyítékok kerülnek elő.

Rovatok