Index Vakbarát Hírportál

Izrael bevetette a legmodernebb harci gépet, az F-35-ös lopakodót

2018. május 22., kedd 18:27

Az elmúlt hetekben Izrael bevallottan, illetve olykor be nem vallottan, de számos légitámadást indított Szíriában, elsősorban iráni célpontok ellen. Ezen akciók során először próbálta ki egy hadsereg éles bevetésen a forradalmian újnak mondott amerikai csodafegyvert.

Izrael először próbálta ki  éles bevetésen az F-35 lopakodót, a Lockheed Martin cég csodafegyverét.

Óriási amerikai támogatás

Az Amerikai Egyesült Államok évente 4 milliárd dollárral, gigantikus összeggel támogatja Izrael védelmi kiadásait, azzal a bevallott céllal, hogy a zsidó állam megőrizhesse katonai fölényét a térségben. A méretes segítségbe az is belefért, hogy a Lockheed Martin hadiipari cég F-35-ös lopakodójának első ötvenes szériájából Izrael rögtön megkapott kilencet.

A darabonként százmillió dolláros repülőből az izraeli légierő a tervek szerint a program végére 75 tagú flottát építhet – tudósított a BBC.

Kipróbálták

Azóta már az is biztosnak vehető, hogy a világon elsőként Izrael már be is vetette a hagyományos radarok, így az Irán által nemrégiben megvett orosz rendszer által észlelhetetlen csodarepülőt.

Minderre Amikam Norkin, az izraeli légierő vezetője utalt, aki egy konferencián elárulta, hogy

Libanon és Szíria felett már kétszer támadtak az új szerzeménnyel.

Korábban a fejlesztést sokat támadták, nem csak a repülők magas ára miatt, de a megkérdőjelezhető hatékonyságuk miatt is. Akkor James Mattis amerikai védelmi miniszternek kellett megvédenie a programot. Most az amerikaiak és az izraeliek marketingcélokra is kihasználják az éles bevetést.

Nem játék

A beszámolók szerint Amikam Norkin 20 külföldi légierő képviselőinek tartott bemutatót, ahol Izrael 2018-as Eurovíziós győzelmére utalva (Netta dalának az volt a címe, hogy Toy, vagyis játék), azt mondta, hogy az F-35 nem játék.

A vezérezredes részletezte a repülőgép technikai vívmányait, és Izrael nevében ezúttal is nyomatékosan közölte, Irán szíriai jelenlétét fenyegetésnek éli meg, ezért a továbbiakban is fellépnek az odahelyezett iráni katonai infrastruktúra ellen.

Rovatok