Index Vakbarát Hírportál

Eltűnt maláj utasszállító: végleg leállítják a kutatást

2018. május 23., szerda 11:50

Jövő kedden végleg leállítják a 4 évvel ezelőtt eltűnt maláj utasszállító roncsai utáni kutatást, nem lesz több hosszabbítás – jelentette be szerdán az új maláj közlekedési miniszter.

Jelenleg az Ocean Infinity nevű amerikai cég keresi a gép maradványait, és a miniszter, Anthony Loke tájékoztatása szerint a kutatás kérdése a szerdai kormányülésen is szóba került.

"Felvetettem a kabinetnek ezt az ügyet, és úgy döntöttünk, hogy május 29-ig hosszabbítjuk meg a kutatást" – idézi az MTI Loke-t, aki arra a kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, hogy több hosszabbítás már nem lesz, igennel válaszolt.

A Malaysia Airlines MH370-es járata Kuala Lumpurból tartott Pekingbe 239 emberrel a fedélzetén 2014. március 8-án, amikor nyoma veszett.

Kuala Lumpur januárban 70 millió dollárt ígért az Ocean Infinitynek, ha 90 napon belül sikerül megtalálni a gép roncsait. A számítások szerint így júniusban járt volna le a 90 nap, amelybe nem számít bele a kutatóhajók utántöltésére fordított idő, de a cég már áprilisra átkutatta a számára kijelölt területet.

A houstoni vállalat maga kérte, hogy május 29-ig hosszabbítsák meg a kutatást. Az Ocean Infinity megbízása előtt Malajzia, Ausztrália és Kína közösen kereste a gép roncsait egy 120 ezer négyzetkilométeres területen, mindhiába. Az Ocean Infinity 86 ezer négyzetkilométert vizsgált át, de eddig ők sem találták meg a gép maradványait.

Loke, aki hétfőn tette le miniszteri esküjét, azt ígérte, hogy a kutatás végeztével a kormány minden részletre kiterjedő jelentést tesz majd közzé a gép eltűnéséről és a nyomozásról, de egyelőre nem mondta, hogy mikor.

Az ausztrál közlekedési hatóság épp tegnap jelentette be: kizártnak tartják, hogy a tragédiát a pilóta öngyilkossága okozta volna.

Rovatok