Index Vakbarát Hírportál

Izrael tovább szítja a feszültséget a ciszjordániai lakásépítésekkel

2018. május 24., csütörtök 09:45

Újabb 2500 lakás építését jelentette be az izraeli védelmi miniszter az 1967-ben Jordániától elfoglalt, vitatott hovatartozású Ciszjordániában. Avigdor Liberman az MTI híre szerint azt közölte, a jövő héten kéri a ciszjordániai legfelsőbb tervezési bizottság jóváhagyását 2500 új lakás létesítésére, közülük 1400 azonnali felépítésére.

Izrael ciszjordániai lakásépítkezései jelentik az izraeli-palesztin konfliktus egyik legégetőbb pontját, ugyanis a palesztinok ezen az izraeli építkezések miatt egyre zsugorodó területen, Kelet-Jeruzsálemben és a Gázai övezetben tervezik jövendő önálló államuk létrehozását.

A nemzetközi közösség legtöbb országa törvénytelennek tekinti a lakóövezetek építését az 1967-ben, a hatnapos háborúban elfoglalt területeken, de Izrael szerint ezeknek a területeknek a jövőbeli hovatartozását a 2014 óta szünetelő palesztin-izraeli béketárgyalásokon kell majd meghatározni.

Tovább éleződhet a konfliktus

Az izraeli-palesztin konfliktus az elmúlt hónapokban egyre inkább kiéleződött, a most bejelentett ciszjordániai lakásépítések pedig biztosan nem fognak segíteni a feszültség oldásában. Szerdán például az izraeli légierő szerdán légicsapást mért a Hamász iszlamista szervezet gázai övezeti létesítményeire, köztük egy kikötőre és egy alagútra, állítása szerint válaszul arra, hogy az előző nap a Hamász néhány harcosa, átjutva a határon, felgyújtott egy izraeli lőállást.

De március vége óta rendszeresek a tüntetések a gázai-izraeli határnál, ahol palesztinok ezrei tiltakoznak az övezet blokádja és az egykori palesztin területek elvesztése ellen. Az indulatokat az is felkorbácsolta, hogy az Egyesült Államok a múlt hétfőn átköltöztette addig Tel-Avivban működő nagykövetségét Jeruzsálembe, miután tavaly decemberben elismerte ez utóbbi várost Izrael fővárosának.

A palesztinok Jeruzsálem keleti felében kívánják kialakítani leendő államuk székhelyét, míg az izraeli álláspont szerint a város a zsidó állam egységes és oszthatatlan fővárosa. A nagykövetség felavatásának napján tartott tüntetéseken az izraeli rendőrség 60 palesztint agyonlőtt, a jelentések szerint legalább 2700-at megsebesített. A történtek kivizsgálása érdekében az ENSZ nemzetközi vizsgálatot sürgetett.

Ha bővebben érdekli a gázai konfliktus, itt összefoglaltuk a lényeget.

Rovatok