Index Vakbarát Hírportál

Nyemcov térrel tiltakozik Litvánia is Moszkva ellen

2018. május 24., csütörtök 11:42

Rendkívüli ülésen döntött a litván főváros közgyűlése arról, hogy Borisz Nyemcov nevét veszi fel a vilniusi orosz nagykövetség előtti tér – írta az MTI. Litvánia a három éve Moszkva belvárosában lelőtt orosz ellenzéki politikusnak emléket állítva tiltakozik a Kreml kül- és belpolitikája ellen. Idén februárban – az utcán elkövetett gyilkosság évfordulóján – Washington is felavatta a maga Borisz Nyemcov terét, az ottani orosz nagykövetség előtt.

A NATO- és EU-tag Litvánia hárommillió lakójának alig 5 százaléka orosz – ez a legkisebb arány a három balti államból, ugyanez Észtországban és Lettországban 30 százalék körül van –, júniusban orosz kulturális napokat tartanak, ami mindig kiváló alkalom az aktuálpolitikai állásfoglalásra, kiváltva ezzel a Litvánia függetlenségét féltő politikai erők ellenérzését. 

Éppen ezért tér elnevezésének időpontja nem véletlenül esett kevéssel a kulturális napok megrendezése elé. A tervet már márciusban felvetették a litván kereszténydemokraták említést téve a washingtoni példáról. A polgármester, Remigijus Šimašius egy ironikusabb ötlettel állt elő: azt javasolta, hogy a nevezzék át a nagykövetség előtti részt az Orosz Demokrácia terévé – írta a Novaja Gazeta.

Végül maradtak Borisz Nyemcovnál. Ahogy Washingtonban, úgy itt is egy névtelen tér kapta meg a csecsen végrehajtó által megölt politikus nevét, így magának az orosz nagykövetségnek a címe nem változik. 

Rovatok