Index Vakbarát Hírportál

Hidakat akartak robbantani az ungvári magyar iroda támadói

2018. május 26., szombat 10:52

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közlése szerint stratégiai fontosságú létesítmények, köztük vasúti hidak és alagutak felrobbantását tervezte Kárpátalján az a két őrizetben lévő ember, akiket a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza elleni februári támadással gyanúsítanak – írja az MTI.

Az SZBU szerint a székház elleni robbantásos támadás ügyének vizsgálatakor kiderült, hogy a bűncselekmény szervezői a nemzetiségek közötti viszályt akarták szítani, terveik között szerepelt az ukrán-magyar államközi viszony kiélezése is. Ha valóban ez állt a támadás mögött, részben sikerrel is járt, az iroda elleni merénylet után ugyanis a nyelvtörvény miatt amúgy is mélyponton levő ukrán-magyar viszony fagyossá vált, Szijjártó Péter külügyminiszter bekérette az ukrán nagykövetet is. 

A szakszolgálat operatív munkatársai azt is kiderítették, hogy a KMKSZ-székház elleni támadás gyanúsítottjai diverziós cselekmények (szabotázs, elterelő hadművelet) elkövetésére készültek több stratégiai fontosságú létesítmény ellen Kárpátalján - adta hírül szombaton a mukachevo.net munkácsi hírportál.

A KMKSZ-székház ellen február 27-én elkövetett robbantásos támadás két feltételezett elkövetőjét - a kelet-ukrajnai konfliktusos övezetet megjárt hivatásos katonákat - március elején fogták el a közép-ukrajnai Kropivnickij városban. A gyanúsítottakat Ungváron a bíróság 60 napos előzetes letartóztatásba helyezte, amelyet a napokban további két hónappal meghosszabbítottak. A székházrobbantás ügyét az ügyészség terrorcselekménynek minősítette.

Rovatok