Index Vakbarát Hírportál

Írországban az év végén lazíthatnak a szigorú abortusztörvényen

2018. május 26., szombat 15:34

Bár még tart a szavazatok összeszámolása Írországban, az exit poll szerint földindulásszerű győzelmet arattak az abortusz tiltása ellen szavazók (69 százalék). Az abortuszellenes Save The 8th kampány szóvivője, John McGuirk már elismerte, hogy vesztettek.

Az ír miniszterelnök, Leo Varadkar már bejelentette azt is, hogy év végéig elfogadhatják az új szabályozást, ami a magzat 12 hetes koráig engedélyezné a terhességmegszakítást. Varadkar szerint ami a mostani népszavazáson történt, az Írország csendes forradalmának csúcspontja. Szerinte a nagy arányú győzelem azt mutatja, hogy az ír választók tisztelik a nőket és rájuk tudják bízni a döntést.

A népszavazáson 3,5 millió ír vehetett részt, hogy az ír alkotmány 1983-ban elfogadott, az abortuszt kivételek nélkül tiltó, 8. módosításának eltörléséről vagy megtartásáról döntsön. A hatályos írországi jogszabály a legszigorúbb Európában: nemi erőszak, vérfertőzés vagy a magzat fejlődési rendellenessége sem indok az abortuszra. A népszavazás végleges eredménye szombat kora estére várható.

Európa legszigorúbb terhességmegszakítási szabályozásáról ebben a cikkünkben olvashat:

Rovatok