Index Vakbarát Hírportál

Emberkereskedők végeztek menekülő migránsokkal Líbiában

2018. május 26., szombat 07:59 | aznap frissítve

Emberkereskedők öltek meg legkevesebb tizenöt migránst, tucatnyi társukat pedig megsebesítették a hét közepén Líbiában, mert szökni próbáltak - közölte szombatra virradóra az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi szervezetre hivatkozva az MTI.

Több mint száz ember szökött el szerdán az emberkereskedők egyik titkos börtönéből a Líbia északnyugati részén fekvő Bani Valid településen. A bűnözők tüzet nyitottak a menekülőkre, hogy ismét elfoghassák őket. Az MSF szerint a segélyszervezet orvosai a településen lévő kórházban 25 túlélőt kezeltek. Egyeseknek súlyos lőtt sebei és többszörös csonttörései voltak.

A sebesültek nagyobbrészt Eritreából, Etiópiából és Szomáliából származó fiatalok voltak, akik Európába próbáltak eljutni. Arról számoltak be, hogy

voltak, akiket három éve tartottak fogságban az emberkereskedők, és többször is eladták őket Bani Valid és a közeli Neszma településeken. Mintegy 40 ember, többségük nő maradt az emberkereskedők börtönében.

Az MSF szerint többeken hegek, elektromos égési nyomok és régi, begyulladt sebek voltak. Az elszökött migránsokat csütörtökön átszállították Tripoliba, ahol egy idegenrendészeti központba zárták őket.

#LIBYA: Dramatic events in Bani Walid as more than 100 #refugees and #migrants kidnapped and held captive by traffickers managed to escape on Wednesday evening. pic.twitter.com/kcE898OKFU

— MSF Sea (@MSF_Sea) 2018. május 25.

Christophe Biteau, az MSF líbiai missziójának vezetője szerint az önkényes fogva tartásuk nem lehet megoldás, mert az áldozatoknak égető szükségük van védelemre és támogatásra. Szerinte

az emberrablás gyümölcsöző üzletágát csak fellendítette az Európai Unió politikája, amely segít a líbiai hatóságoknak elfogni a Földközi-tengert átszelni vágyó migránsokat, visszaküldve őket az észak-afrikai államba.

Az első konkrét bizonyíték arról, hogy Líbiában rabszolgapiacok működnek, tavaly novemberben került napvilágra. A CNN egy megrázó felvételt közölt, amin fekete bőrű, nigériai férfiakra licitálnak, míg végül az egyik 400 dollárnyi líbiai dinárért elkel.

Az Index korábban az olasz Lampedusa szigetén beszélt afrikai menekültekkel, akik már két éve beszámoltak Líbia embertelen viszonyairól. A Guardian pedig áprilisban írta meg, hogy a Líbiáig eljutott menekülteket az embercsempészek rabszolgaként adják-veszik. Az ENSZ menekültügyi szervezete, az IOM jelentése is tényként beszél a 21. században megdöbbentő rendszerről.

1400 menekültet mentettek ki a tengerből

Az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex) az olasz haditengerészet hajóival és civilszervezetek aktivistáival együttműködve csütörtökön és pénteken összesen mintegy 1400 menekültet mentett ki a Földközi-tengeren - jelentette az olasz parti őrségre hivatkozva az MTI.

A német Sea-Watch és Sea-Eye segélyszervezetek aktivistái beszámoltak arról is, hogy

a mentési munkálatok alatt a líbiai parti őrség egyik hajója jelent meg a közelben, ezért az emberekkel teli csónakokról többen a vízbe ugrottak attól tartva, hogy akaratuk ellenére visszaviszik őket az észak-afrikai országba.

A líbiai őrjárat nem avatkozott közbe, így mindenkit sikerült fedélzetre venniük. A Sea-Watch egy ilyen mentőakciójáról a helyszínen filmet is forgattunk. A kimentettek beszámoltak a tudósítónak a líbiai viszonyokról.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint az idén 10 800 illegális bevándorlót regisztráltak Olaszországban, ami 80 százalékkal kevesebb a tavalyi év azonos időszakához képest. Líbiában ugyanakkor legalább 600 ezren - 1 millióan várnak arra, hogy útnak indulhassanak Európa felé.

Rovatok