Index Vakbarát Hírportál

Amerikai diplomaták már Észak-Koreában készítik elő a Trump-Kim Dzsongun találkozót

2018. május 27., vasárnap 16:29

Eléggé pörögnek az események Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető tárgyalása körül. A tárgyalás szervezéséről már hónapok óta szó volt, Trumpék már egy emlékérmet is készíttettek az eseményre, a múlt héten Trump mégis lemondta a találkozót. Aztán szombaton Észak- és Dél-korea vezetői váratlanul ismét tanácskoztak, Trump pedig megint azt mondta, létrejöhet a találkozó. A Washington Post  pedig most azt írja, hogy 

Két vezető amerikai diplomata vasárnap Észak-Koreába utazott, hogy előkészítsék a találkozót. 

Az egyik diplomata, aki átlépte az északi határt vasárnap, Sung Kim, aki korábban az USA dél-koreai nagykövete és az Észak-Koreával tartott korábbi nukleáris tárgyalások vezetője volt. Ő jelenleg a Fülöp-Szigeteken teljesít szolgálatot, de őt bízták meg a tárgyalások előkészítésével. A másik személy pedig Allison Hooker, a Nemzeti Biztonsági Tanács Korea-szakértője.

Ezzel eléggé biztosnak tűnik, hogy lesz Trump-Kim Dzsongun találkozó. Trump szombaton azt mondta, hogy "Igazán jól mennek a dolgok az Észak-Koreával való csúcs tekintetében. Szépen haladnak. Vizsgáljuk június 12-ét Szingapúrban. Ez nem változott. Meglátjuk mi lesz." Mindezt annak ellenére, hogy Trump két nappal korábban maga jelentette be, hogy nem fog összejönni a szingapúri találkozó, mert észak-koreai vezető azóta olyan megnyilvánulásokat tett, amit ő nagyon dühösnek és ellenségesnek érzett, ezért úgy látja, továbbá nincs értelme találkozni. Hogy ennek a diplomáciai játékinak mi lehet az értelme, és ki szívat kis jobban, azt ebben a cikkben igyekeztünk kitalálni. 

Borítókép: Nukleáris fegyverek ellen tiltakoznak Berlinben. Fotó: Omer Messinger/Getty Images)

Rovatok