Index Vakbarát Hírportál

Az olasz államfő szakértői kormány megalapításával bízta meg Cottarellit

2018. május 28., hétfő 12:56 | aznap frissítve

Cikkünk folyamatosan frissül.

Mint megírtuk, Sergio Mattarella olasz államfő vasárnap este nem fogadta el az Öt Csillag Mozgalom és a Liga pénzügyminiszter-jelöltjét, és ezzel lényegében megakadályozta az euroszkeptikus, jobboldali koalíció kormányalakítását. Giuseppe Conte  miniszterelnök-jelölt ezután visszaadta a megbízást a kormányalakításra.

Az államfő ezután gyorsan lépett, és hétfő délelőtt

Carlo Cottarelli közgazdászt bízta meg azzal, hogy állítson fel szakértői kormányt.

A 64 éves Cottarelli az olasz jegybankban kezdte pályafutását, majd 1988-tól egyre magasabb pozíciókban dolgozott az IMF-nél, míg 2014 után a Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatójaként lett ismert. Szakterülete az adópolitika, valamint a költségvetési kiadások csökkentési politikája. 2013-ban az Enrico Letta vezette balközép kormányban költségvetési revizorként dolgozott, ekkor ragadt rá a Mister Megszorítás gúnynév, és sokan ma is így ismerik Olaszországban.

Miután a közgazdász elfogadta a felkérést, két forgatókönyvet vázolt fel:

Carlo Cottarelli közölte azt is, az olasz kormányalakítási helyzet feszültséget teremtett a piacokon. Ő azonban ha bizalmat kap, akkor közgazdászként biztosítja, hogy ennek ellenére az olaszországi gazdaság növekedjen és a költségvetési kiadások ellenőrzés alatt maradjanak. Elemzők szerint ugyanakkor Cottarelli kormánya nem fog bizalmat kapni a parlamentben.

(Borítókép:  Sergio Mattarella és  Carlo Cottarelli 2018 május 28-án - fotó:  Paolo Giandotti / AFP)

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok