Index Vakbarát Hírportál

Német biztos: a piacok majd megtanítják az olaszoknak, hogy helyesen szavazzanak

2018. május 29., kedd 19:19 | aznap frissítve

Eredménytelen volt Mattarella olasz államfő és Cottarelli miniszterelnök-jelölt keddi találkozója. Bár az újságírókat azért hívták az elnöki palotába, hogy bemutassák nekik a szakértői kormányt, a protokoll borult. Cottarelli nehezen találhat minisztereket, hiszen a kormány szinte biztosan nem kap többséget. Közben a válság a legmagasabb EU-s szintre ért el: a német biztos kioktató megszólalása után Olaszországban Oettinger lemondását követelik. Tusk is kénytelen volt beavatkozni.

Az elnöki palota bejelentése szerint Carlo Cottarelli tájékoztatta az államfőt a kormányalakítás állásáról. Újabb találkozót szerdán tartanak. A sajtó hivatalos bejelentésre várt, Carlo Cottarelli azonban az MTI szerint hirtelen elsietett az elnöki palotából, az újságírókkal pedig egy hivatalnok közölte, hogy még nincs szakértői kormány.

Elemzők szerint a kormányalakítás akadozik, mivel Carlo Cottarelli nehezen talál minisztereket egy olyan kormányba, amely biztosan nem kap bizalmat a parlamentben. és eleve kudarcra van ítélve. Sergio Mattarella államfő hétfőn bízta meg kormányalakítással a közgazdász Carlo Cottarellit, miután az államfő nemet mondott az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az Északi Liga euróellenes pénzügyminiszter-jelöltjére. Az elnöki vétó után a két populista párt nem volt hajlandó más jelöltet megnevezni. Inkább arra játszanak, hogy úgyis patthelyzet lesz, hiszen a megszorításpárti Cottarellit egyetlen párt sem támogatja, még a balközép Demokrata Párt is inkább tartózkodik.

Elképzelhető, hogy már júliusban ki kell írni az új választást, azon pedig a közvélemény-kutatások szerint ismét az M5S nyerhet. Az igazi győztes azonban a Liga lehet. A márciusban 17 százalékkal teljesítő Liga támogatottsága jelenleg 27 százalékos, miközben az M5S népszerűségi mutatója a két hónappal ezelőtti 32 százalékról 29-re csökkent. A várakozások szerint az új választás, gyakorlatilag már egy euróról szóló népszavazás lehet.

Kedden közben Günther Oettinger, a büdzséért felelős német európai uniós biztos kijelentése váltott ki óriási felháborodást Olaszországban. Oettingerrel a Deutsche Welle készített interjút, ami ugyan csak este kerül teljesen nyilvánosságra, de egy-két részletet már nyilvánosságra hoztak belőle. Eszerint a német biztos azt mondta, hogy

a piacok majd megtanítják az olaszoknak, hogy megfelelően szavazzanak.

Később ugyan a lap pontosított; eszerint ez nem szó szerinti idézet volt, de úgy tűnik, Oettinger, ha egy fokkal finomabban is, lényegébe azért mégis csak ilyesmit mondott. Még Tusk is kénytelen volt megszólalniaz Európa Tanács elnöke azt twittelte, hogy

Minden EU-s intézménytől kérem, hogy tiszteljék a választók véleményét. Azért vagyunk, hogy szolgáljuk, nem azért, hogy kioktassuk őket.

A Ligát vezető Matteo Salvini máris lemondásra szólította fel az Európai Unióban nagyon befolyásos német biztost. Az olasz belpolitikai válság az euróövezetet és az EU-t is nagyon súlyosan érintheti. Most került először kézzel fogható közelségbe, hogy a „mag-Európában” populista pártok kerüljenek kormányra, ami rettegéssel tölti el az Európai Unió vezetőit és intézményeit.

Frissítés: Kedden este Günther Oettinger közleményben kért bocsánatot. Azt írta: „A legnagyobb tisztetelben tartom a szavazók akaratát, legyenek baloldaliak, jobboldaliak, vagy középutasok, mindegyik országban. Amikor a jelenlegi piaci fejleményekre utaltam Olaszországban, nem akartam tiszteletlen lenni, és elnézést kérek emiatt. Olaszország, mint [az Európai Unió] alapító tagja, fontos szerepet játszott és játszik az európai integrációban, és remélem, ez a jövőben is így marad.”

Rovatok