Index Vakbarát Hírportál

New Yorkban tárgyal Észak-Korea embere az amerikai külügyminiszterrel

2018. május 29., kedd 18:17

Kim Jongcsol, Észak-Koreai nukleáris fegyverekkel kapcsolatos tárgyalóembere ma New Yorkban találkozik Mike Pompeo külügyminiszterrel, írja a New York Times. A terv az, hogy megegyezzenek a napirendi pontokról Donald Trump és Kim Dzsongun június 12-i szingapúri csúcstalálkozója előtt. Trump Twitteren jelentette be, hogy Észak-Korea alelnöke és Kim Dzsongun egyik legfőbb bizalmasa hamarosan megérkezik az Egyesült Államokba.

Kim Jongcsol Kim Dzsongun apjával és nagyapjával is dolgozott már, az egyik legbefolyásosabb ember az országban, és 2000 óta a legmagasabb beosztású észak-koreai személy, aki hivatalos úton jár Amerikában.

Az egész ügyet kicsit megkavarhatja, hogy Jongcsolt Pekingben látták korábban, és Trump korábban arra panaszkodott, hogy Kína szándékosan gyengíti az USA tárgyalási esélyeit, és az amerikai elnök ismét feldühödhet, ha kiderül, hogy Észak-Korea előbb tárgyalt személyesen a kínai elnökkel, mint vele.

Az Egyesült Államok és Észak-Korea egy ideje az ázsiai ország atomprogramjának leállításáról tárgyalnak, azonban hiába fogadta el Trump Kim Dzsongun meghívását egy találkozóra, később ezt lemondta, de most ismét azon dolgoznak, hogy folytatódhassanak a tárgyalások Szingapúrban.

Rovatok