Index Vakbarát Hírportál

Szaúd-Arábiában is büntethető lesz a szexuális zaklatás

2018. május 29., kedd 23:38

Szaúd-Arábiában büntethetővé teszik a szexuális zaklatást, amit a konzervatív szunnita muszlim ország liberalizálását népszerűsítő aktivisták paradigmaváltásként értékeltek, írja az MTI.

A vahhábita olajmonarchia befolyásos tanácsadói testülete, a Súra Tanács jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében akár öt évig terjedő börtönbüntetéssel és 300 ezer szaúdi riál (22 millió forint) pénzbírsággal büntetnék a szexuális zaklatás elkövetőit.

A jogalkotói hatalommal nem bíró tanács egyik női tagja úgy fogalmazott: a törvénytervezet a legjobb időben született, ugyanis egyre erősebb a női jelenlét az utcákon. Hozzátette: a jogszabály szóbeli és tettleges zaklatásra is vonatkozik.

A közel-keleti országban egyre nagyobb befolyással bíró Mohamed bin Szalmán koronaherceg tavaly kötelezte el magát a szaúdi társadalom és gazdaság korszerűsítése mellett. Reformterveinek egyik legfontosabb elem a nők autóvezetési tilalmának eltörlése. Szaúd-Arábia az egyetlen ország a világon, ahol egyelőre törvény tiltja, hogy a nők autót vezessenek. A tilalom június 24-én megszűnik.

Rovatok