Index Vakbarát Hírportál

Százszor annyi áldozata is lehetett a hurrikánnak, mint amit Washington elismert

2018. május 29., kedd 17:41

A hivatalosan közölt számoknál sokkal, sokkal több áldozata volt a hatalmas pusztítást okozó tavaly szeptemberi hurrikánnak Puerto Ricóban – állapította meg egy kedden nyilvánosságra hozott amerikai kutatási jelentés. Bár a hatóságok idáig csak 64 áldozatot ismertek el, a valóságban legalább 4645-en vesztették életüket a trópusi vihar miatt.

A módszeres meteorológiai megfigyelések kezdete óta az 2018-as hurrikánszezon volt az egyik legkegyetlenebb a karibi térségben és az Egyesült Államok déli részén, a Maria hurrikán pedig egyenesen az elmúlt 90 év legnagyobb pusztítását okozta Puerto Ricóban. Az USA-hoz tartozó szigetre szeptember 20-án csapott le a trópusi vihar, teljes válsághelyzetet és 90 milliárd dolláros kárt okozva. Megszűnt az áramszolgáltatás és a telekommunikáció, használhatatlanná vált a víz-, és a szennyvízhálózat, Puerto Rico 3,4 millió lakója nem jutott elég élelmiszerhez, és a segélyszállítmányok eljuttatását is akadályozták a törmelékek.

A katasztrófa sújtotta ország fővárosának polgármestere a szövetségi kormányt kritizálta, mert szerinte nem volt megfelelő a segítség – mire Trump a helyi vezetőket bírálta, de a katasztrófaelhárítás általában is viharos politikai kérdés lett. Az áldozatok száma is éles vitákat váltott ki. A hivatalos szövetségi vizsgálatok csak 64 halálesetet ismertek el, az alacsony számot Trump is többször kiemelte; ezt azonban az elejétől fogva kétségbe vonták a helyiek és a szakértők is.

A Harvard most nyilvánosságra hozott elemzése ezzel együtt sokkoló: az eredmények szerint a hivatalos számnál két nagyságrenddel többen, legalább 4645-en haltak meg. A kalkuláció a sziget tavalyi halálozási rátájából indul ki: ez a szám sokáig nem volt ismert, miután a katasztrófát követően a helyi hatóságok egyszerűen nem hozták nyilvánosságra a kritikus adatot.

Nos, tavaly szeptember után a mortalitás 62 százalékkal volt magasabb az előző év hasonló időszakánál – ez azt jelenti, hogy közel 5 ezerrel többen haltak meg. A növekedésre nincs más ésszerű magyarázat, mint a hurrikán és az amiatt fellépő tartós válsághelyzet: az összeomló egészségügyi ellátás, a járványok, az akár a katasztrófa után hetekkel leomló romok hosszú ideig szedtek áldozatokat. A friss Harvard-jelentést éppen az idei hurrikánszezon kezdetére időzítve hozták nyilvánosságra; a kutatók a jobb ellátás és adatközlés kialakításra is javaslatot tettek.

Rovatok