Index Vakbarát Hírportál

Terrorizmusgyanúsként kezelik a belga lövöldözést

2018. május 29., kedd 20:02

Terrorcselekmény miatt indít nyomozást a belga ügyészség a kedd délelőtti liege-i lövöldözés ügyében. A merénylő két rendőrrel és egy civillel végzett, mielőtt agyonlőtték.

Az elkövető egy 31 éves Benjamin Hermann nevű férfi volt, aki más bűncselekmények miatt már korábban a rendőrség látóterébe került, és akit állítólag előző nap engedtek ki a börtönből kétnapos eltávozásra.

A férfi hátulról késsel rátámadt két járőrre Liège központjában. Elvette egyikük pisztolyát, majd agyonlőtte őket, valamint egy civilt is, aki a közelben ült az autójában. A merénylő ezután egy közeli iskolához menekült, ahol túszul ejtett egy takarítónőt. A különleges egységek tagjai végül agyonlőtték a támadót, aki az akció során négy rendőrt megsebesített.

A La Libre Belgique egy videófelvétel alapján azt írta, hogy a férfi Allahu Akbar!-t kiáltott, mielőtt lelőtték. Ezt még nem erősítették meg hivatalosan.

Vannak a történteknek olyan elemei, amelyek terrorcselekményre utalnak

– nyilatkozott Eric Van Der Sypt, az ügyészség szóvivője.

Egyes híradások szerint férfi neve közvetetten a biztonsági szolgálatok által ismert szélsőséges iszlamistákról szóló aktákban is szerepel. A rabtársai által erőszakos emberként jellemzett Hermann állítólag a börtönben tért át az iszlámra, és ott is radikalizálódhatott.

A terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) közölte, hogy nem emelik meg az országos terrorkészültség szintjét, amely a négyes fokozatú skálán továbbra is kettes szintű marad.

Rovatok