Index Vakbarát Hírportál

Jó ember vagyok és alkoholista

2018. május 29., kedd 11:52

Jó ember vagyok és alkoholista.

Ezekkel a szavakkal mondott le kongresszusi mandátumáról magyar idő szerint hétfő éjjel a republikánus Tom Garrett. A 46 éves képviselőt a múlt héten négy volt beosztottja egybehangzóan azzal vádolta, hogy ő és felesége stábját saját privát ügyeinek elintézésére használta. Volt olyan tanácsadó, akinek rendszeresen az volt a feladata, hogy otthonából furikázza a Capitoliumra örökös késésben lévő főnökét, egy másik pedig órákon keresztül fuvarozgatta a gyerekeit a választókerületből Washingtonba és vissza. De volt olyan alkalmazott is,

aki  Sophie-t, a család kutyáját sétáltatta, és ha az eb odapiszkított az irodai folyósóra, akkor azt is neki kellett összekaparnia.

Garrett munkatársai szerint a „félelem uralkodott” a képviselő irodájában, az emberek attól rettegtek, hogy ha nem vállalják el az alja munkát, akkor kirúgja őket.

A méltatlan – és mivel szövetségi alkalmazottakról van szó, ezért valószínűleg törvénytelen – feladatok miatt a politikus kabinetfőnöke is lemondott. A képviselő helyi idő szerint hétfői sajtótájékoztóján a szokásos frázisokkal ("féligazságokkal és hazugságokkal támadják a családomat") védekezett, de könnyeivel küszködve váratlanul bejelentette:

Van egy dolog, amiben nem voltam őszinte. Tragikus, de bárki, aki engem régóta ismer, legyen az republikánus, demokrata vagy független, tudja rólam: Jó ember vagyok és alkoholista.

Arról nem beszélt, hogy a politikus otthoni terápiát akar folytatni, vagy bevonul egy elvonókúrára.

A szélsőséges libertáriánus elveket valló, Freedom Caucus névre hallgatóplatform tagjaként első ciklusát töltő Garrett miatt már korábban is több republikánus fejezte ki aggodalmát; nem nagyon osztotta meg politikai elképzeléseit (a pártvezetők nyilván elsősorban a kampányra voltak kíváncsiak), bizonytalannak tűnt, és külön aggasztó volt az, hogy alkalmazottai rajtakapták őt, ahogy irodájában ivott.

Garrett múlt szerdán pártbéli szövetségeseinek azt mondta, nem biztos abban, hogy idén ősszel újra indul majd Virgina állam 5. választókerületének mandátumáért, egy napra rá viszont 30 perces kirohanás keretében bizonygatta részvételi szándékát. Az alapvetően republikánusnak számító választókerületre a demokraták is rámozdultak, Leslie Cockburn, a neves oknyomozó újságíró és dokumentumfilmes az kampánytámogatások területén már meg is előzte Garrettet.

Természetesen nem Tom Garrett az első képviselő, akinek komoly alkoholproblémái vannak/voltak. A legbotrányosabb eset még 1974-ben történt, maikor a befolyásos arkansasi demokrata politikust, Wilbur Millst a rendők igazoltatták, mert lámpa nélkül szlalomozott az éjszakai fővárosban. Amikor a – mint hamarosan kiderült merev részeg - Mills lefékezett, a rendőrök meglepetésére kipattant mellőle egy meztelen nő, és belevetette magát a Tidal Basin nemzeti emlékművek között húzódó víztározójába.

Mills a botrányba belebukott, 1976-ban visszavonult, ellenben sikeres rehabilitáción esett át, és az alkoholizmus elleni harc egyik ismert figurájává vált. A meztelen nőt, egy Fanne Foxe művésznévre hallgató, argentin származású sztriptíztáncos viszont kihalászták a víztározóból, és az eset után néhány hónapig elég sokat pörgött a neve ahhoz, hogy megszedje magát a szerepléseiből, és kétszer is bekerüljön a Playboyba.

Rovatok