Index Vakbarát Hírportál

Egymást vádolják a Babcsenko-gyilkosság miatt az oroszok és az ukránok

2018. május 30., szerda 14:42

Az Arkagyij Babcsenko orosz ellenzéki újságíró ellen elkövetett gyilkosság a nyomozás mostani állása alapján nagy valószínűséggel Babcsenko újságírói tevékenységével van összefüggésben - idézte az MTI Andrij Kriscsenkót, az ukrán főváros rendőrfőnökét. A 41 éves Babcsenkót kijevi otthona küszöbén gyilkolták meg kedd este, háromszor hátba lőtték. Kórházba szállítása közben a mentőben halt bele sérüléseibe, a mentőt otthon tartózkodó felesége hívta ki.

A rendőrfőnök hozzátette, hogy Babcsenko feleségét még nem tudták kihallgatni, mert sokkos állapotban van, jelenleg orvosi, pszichológusi segítséget nyújtanak neki. Babcsenko a feleségével hat örökbefogadott gyermeket nevelt, és egy vérszerinti közös gyermekük is van.

A feltételezett tettesről fantomkép készült, amelyet Vjacseszlav Abroszkin, az ukrán országos rendőrparancsnok első helyettese tett közzé Facebook-oldalán.

A kijevi rendőrség szóvivője szerint azonban az indítékok között az újságíró hivatása és politikai nézetei mellett a nyomozók egyelőre más lehetséges indítékokat is figyelembe vesznek, továbbá mindenre kiterjedő, komplex vizsgálatokat végeznek, beleértve a ballisztikai és orvosszakértői elemzéseket.

Az oroszok az ukránokat, az ukránok az oroszokat vádolják

Az orosz külügyminisztérium felszólította az ukrán hatóságokat, hogy mindent tegyenek meg a gyilkosság felderítéséért. A tárca szerint a médiában dolgozók elleni erőszakcselekmények és gyilkosságok egyre gyakoribbak Ukrajnában, a nyomozások pedig rendre nem vezetnek el a tettesek kézre kerítéséhez. Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet kijelentette, hogy Ukrajnában elteszik láb alól a független és ellenzéki újságírókat, a bűneseteket pedig nem vizsgálják ki, és mindig Oroszországot teszik értük felelőssé. A diplomata szerint számítani lehet arra, hogy ezúttal is ez fog történni.

És valóban, Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója már rögtön a gyilkosság után azt állította, hogy Oroszországnak köze lehet Babcsenko megöléséhez. Erre tett utalást Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter is, aki szerint egyelőre korai arról beszélni, hogy ki áll az újságíró-gyilkosság mögött, de ismerve a korábbi hasonló eseteket, nyomos ok van azt feltételezni, hogy Oroszország mindenféle taktikát bevet, hogy megingassa Ukrajnát. Felhívta a figyelmet arra, hogy Babcsenko az orosz rezsim ismert ellenlábasa volt, és mielőtt Ukrajnába költözött, fenyegetéseket kapott Oroszországban ő és a családja is. Ukrajnában is folytatta a harcot a demokratikus Oroszországért, Moszkva pedig mindig is ellenséget látott benne.

Rovatok