Index Vakbarát Hírportál

Szabadítsátok ki Tommyt, a muszlimellenes botrányhőst

2018. május 30., szerda 00:50

Tommy Robinson egy brit szoláriumtulajdonos-fociszurkoló. A 35 éves, frissen bebörtönzött férfit éppen az új-jobboldal legnagyobb sztárjaként ünneplik, ő lett most a baloldali-liberális elnyomás jelképe, a sajtó- és szólásszabadság eltiprásának áldozata. A Twitteren és Facebookon terjed a #FreeTommy, a change.org-on 500 ezer aláírás közelében jár egy petíció a szabadon engedéséért, Trump fia is retwittelt  egy Robinson-párti bejegyzést. Kedden már a holland jobbos politikus Geert Wilders tartott egyszemélyes tüntetést érte a hágai brit követség előtt. 

De ki Tommy Robinson, és mit tett, hogy szimbólummá vált egyes körökben?

A harcosan muszlimellenes Robinson, eredeti nevén Stephen Christopher Yaxley-Lennon 13 hónap börtönt kapott a bíróság megsértéséért, mert a leedsi bíróság épülete előtt Facebook-élőt indított pénteken egy olyan tárgyalásról, amelyen egy muszlimokból álló bandát vádolnak gyerekmolesztálással és -erőszakolással, és amelyről a bíró elrendelte, hogy ne legyen közvetítés.

"Huszonkilenc ember, két nő érintett. Harminc százalékukat Mohamednek hívják", mondta egyebek mellett a kommentárjában, és az épülethez érkező vádlottakat is kérdezgette a közvetítésben. Bő egy órás élőzés után lekapcsolták a rendőrök, öt óra múlva már el is ítélték. Robinson elismerte, hogy olyan információkat publikált, amelyek alkalmasak arra, hogy befolyásolják egy folyamatban lévő ügy végeredményét. Ez a tényállás része ugyanis a brit contempt of court (bíróság megsértése) passzusnak.

A képet árnyalja, hogy a férfi eleve próbaidőn volt egy ugyanilyen ügye miatt – tavaly Canterburyben csinálta ugyanezt, azaz közvetítést indított egy bírósági épületből, és a vádlottakat muszlim pedofil erőszaktevőknek nevezte, így tudnia kellett, hogy ezért már börtön járhat neki  a bíró konkrétan figyelmeztette is erre. Most jogilag azt a felfüggesztett büntetését is le kell ülnie, így jön ki a 13 hónap elzárás.

A letartóztatása szombaton ezres tüntetést váltott ki a Downing Street előtt, a támogatói azonnali szabadon engedését követelték. Olaj volt a tűzre, hogy a Robinson ügyét tárgyaló bíró is letiltotta a médiabeszámolókat addig, amíg a gyermekmolesztálós ügy véget nem ér, úgyhogy a mainstream média kénytelen volt a letartóztatásról tudósító cikkeket visszavonni: ez a twitteres gyűjtés szedte össze felháborodva az eltávolított híreket, a Breitbart alt-right oldal pedig cenzúrázva tette közzé a bírói végzést. A tiltást végül kedden feloldották.

Robinson vasárnapi Facebook-posztjában megköszönte a támogatást, de nem árult el részleteket az ügyéről.

Teszteli a határokat

Robinson akkor lett ismert, amikor 2009-ben Lutonban megalakította a szélsőjobbos, muszlimellenes English Defence League-t. Róluk mi is írtunk, például egy londoni mecsettűz kapcsán, vagy amikor a halálbüntetés visszaállítását követelték egy londoni katonagyilkosság után. Robinson 2013-ban otthagyta a pártot, de az aktivizmusról nem tett le. 

2015-ben benne volt a Pegida nevű német antiiszlám mozgalom brit szervezetének megalakításában, de abból is lelépett.  Tömegesen toloncoltatná ki az EU-ba bizonyos időn belül érkezett muszlimokat, akiket ő "kamumenekültnek" hív, 2017-ben társszerzője volt egy könyvnek, aminek az alcíme az volt, hogy a "Miért gyilkolnak a muszlimok az iszlámért". Idén év elején a Twitter letiltotta őt, amiért azt twittelte, hogy "az iszlám támogatja az emberölést". 

Visszautasítja, hogy rasszista lenne, sőt, a lakásán kereste fel kamerákkal a Guardian újságíróját, aki ezt írta róla. Többször volt már börtönben vagy folyt ellene eljárás, például futballal kapcsolatos erőszak miatt, vagy amiatt, hogy hamis dokumentumokkal próbált utazni, illetve amiért tiltakozott a FIFA egyik, briteket érintő döntése ellen.

Őt is támadták meg antifasiszták, de megjelent róla olyan videó is, hogy Rómában kamerával összeszólalkozik egy feketékből álló társasággal, majd ököllel állon üti az egyiküket (3.03 környékén).

Robinson jelenleg a kanadai jobbos Rebel Mediának dolgozik újságíróként, a Youtube-on építi magát nagyjából 100 ezres (kiugró esetben 3-400 ezres) megtekintésekkel, és szoláriumszalonja van Lutonban.

Robinson ügye nem sokkal jött azután, hogy a briteknél amúgy is reflektorfénybe került a szólásszabadság ügye, amiért a skót bíróság bűnösnek találta azt a férfit, aki barátnője kutyáját megtanította a náci karlendítésre bizonyos vezényszóra.

Fő források: Buzzfeed, Sun, RT, Robinson Facebook- és Youtube-oldala.

Borítókép: Tommy Robinson 2017. március 22-én, a "Terrorizmus elleni menet"-en a brit Parlamentnél. Fotó: Daniel Leal-Olivas / AFP.

Rovatok