Index Vakbarát Hírportál

A világon élő gyerekek legalább felét szegénység sújtja

2018. május 31., csütörtök 18:32

A világon élő gyerekek több mint felét, legkevesebb 1,2 milliárdot sújt szegénység, konfliktus vagy megkülönböztetés - írja az MTI.

A Save the Children nemzetközi segélyszervezet  csütörtökön, a nemzetközi gyereknap előtt hozott nyilvánosságra egy jelentést, ami szerint a világon legalább 153 millió gyerek szembesül mindhárom fenyegetéssel egyszerre.

A Save the Children szerint 175 országból 95-ben javult a gyerekek helyzete a tavalyhoz képest, 40-ben azonban lényegesen romlott.

A felmérésben egyebek között olyan területeket vizsgáltak, mint az alultápláltság, a korai várandósság, az oktatásból való kirekesztettség, a gyerekmunka, a gyerekházasság és az erőszak.

A felmérés szerint a gyerekek helyzete Szingapúrban és Szlovéniában a legjobb, őket Norvégia, Finnország és Svédország követi. A lista alján található tíz ország közül nyolc afrikai, a helyzet Nigerben a legrosszabb. Magyarország a 37-ik helyen áll a listán. 

A jelentés tíz olyan fő területet határozott meg, amelyen a Save the Children szerint sürgős fellépésre van szükség. A legnagyobb problémát a lakhelyüket - sok esetben a fegyveres konfliktusok miatt - elhagyni kényszerülő gyerekek száma, illetve a gyerekházasságok és a serdülőkori várandósság számának várható növekedése jelenti.

 Az index szerint 240 millió gyerek él a konfliktus sújtotta országokban. 

A jelentésben szereplő országok 30 százalékában jellemző a lányokkal szembeni hátrányos megkülönböztetés. A felmérésben kitértek arra is, hogy a várandósság és a szülés alatt bekövetkező komplikáció az első számú tényező a 15 és 19 éves kor közötti lányok halálesetében világszerte.

Rovatok