Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa: Nem lesz többé papi pedofília, se annak eltussolása

2018. május 31., csütörtök 21:17

Ferenc pápa szerint soha többé nem lesz papi pedofília, sem annak eltussolása - írja az MTI. 

Az egyházfő a chilei papsághoz írt, csütörtökön nyilvánosságra hozott levelében ír erről, amiben a napokban kirobbant, katolikus papok által elkövetett szexuális visszaélésekre és azok eltussolására utalt. Ferenc pápa az első egyházfő, aki nyilvánosan elítélte a papi pedofíliát és az ilyen esetek eltussolását.

Levelében a pápa elismerően beszél azokról az áldozatokról, akik annak ellenére vállalták az igazság feltárását, hogy üldöztetésben volt részük, és egyházi vezetők megpróbálták lejáratni őket.

"Szégyenkezve kell elmondanom, hogy nem hallottuk meg a szexuális visszaélések kiváltotta botrányokat, és nem reagáltunk rájuk időben"

- írja levelében a pápa.

Az egyházfő június 1. és 3. között fogadja a botrányba keveredett pedofil pap, Fernando Karadima  áldozatainak második csoportját, miután néhány héttel korábban már fogadott három áldozatot, három férfit. 

Ferenc pápa nemrégiben rövid-, közepes és hosszú távú változtatásokat ígért, miután elolvasta a papi pedofília ügyében lefolytatott vizsgálat következtetéseit. 

Rovatok