Index Vakbarát Hírportál

Kampányba kezdett Amszterdam a túl kész turisták miatt

2018. május 31., csütörtök 17:15

Amszterdam városvezetése kampányt kezdett a városba érkező turistáknak, amelyben arra figyelmeztetik őket, hogy ne viselkedjenek helytelenül, különben megbüntetik őket, írja az MTI.

A város önkormányzata közölte, hogy az elmúlt évek életminőségi vizsgálatai szerint a helyi lakosokat, nyugodtabb utazókat és üzleteket kifejezetten zavarja a rengeteg turistával járó szemetelés, zajongás és más helytelen viselkedés.

A kampány főleg a 18-34 közötti, a városba főleg hétvégén bulizni érkező férfiakat célozza. A tervek szerint polgári bejelentés alapján 43 ezer forintos büntetést is kaphatnak, akik zajonganak vagy szemetelnek, akik közterületen mulatoznak részegen, pedig 30 ezer forintos büntetésre számíthatnak.

A felhívás nem csak közlekedési eszközökön, szállodákban és köztereken lesz látható, hanem a városi internethez csatlakozva üzenetet is kapnak a telefonjukra arról, mivel jár, ha nem túl jófej módon buliznak a városban. A turistákat megregulázó kampányra 70 millió forintot költ évente Amszterdam.

Európaszerte és egy ideje Budapesten is komoly problémát okoz, hogy az egyre növekvő idegenforgalom bizonyos nagyvárosokban, és a nagy számú részeg, bulizó turista miatt a helyi lakosok életminősége csökken. Magyarországon népszavazással próbáltak kezdeni valamit a bulinegyeddel, de érvénytelen lett, ezért továbbra is vállalhatatlan állapotok vannak a környéken, ami nyárra súlyosbodni fog.

Rovatok