Index Vakbarát Hírportál

Szitává lőtte az utasát egy Uber-sofőr Denverben

2018. június 2., szombat 08:36

Agyonlőtte utasát egy Uber-sofőr Colorado állam fővárosában, Denverben. A sofőr egy szemtanú szerint azt közölte vele, hogy az utas megtámadta és ő csak védekezett. Az incidensre helyi idő szerint hajnali 3 órakor került sor, a 29 éves sofőrt a rendőrök letartóztatták, vallomást nem tett.

A rendőrséget egy szemtanú hívta ki, aki hívás közben átadta a telefont az Andrew Hancock nevű sofőrnek, aki azonosította magát a diszpécsernek. A helyszínre kiszálló rendőrök az anyósülésen egy 45 éves, Hyun Kim nevű férfi holttestét találták. Az utassal több lövés végzet. Hancockot őrizetbe vették, majd kórházba vitték. Egyelőre  szándékos emberöléssel gyanúsítják.

A kocsit az autóutat szegélyező falnak csapódva találták meg, az út túloldalán pedig 10 töltényhüvely feküdt.

Az Uber tiltja sofőrjeinek, hogy lőfegyvert tartsanak maguknál, de azok az amerikai államok  kivételt jelentenek, ahol a fegyvertartásra való jogot ilyen, helyi rendelkezésekkel nem korlátozhatják. Coloradóban ugyan a törvény megengedi az autósoknak, hogy önvédelmi célból lőfegyvert tartsanak maguknál, de az Uber szerint a fegyverviselést tiltó szabályuk ebben az államban is érvényben van.

A közösségi autómegosztó szolgáltatásokat működtető cégeket (Uber, Lyft, stb.) sok vád éri, hogy a sofőröket nem vetik alá alapos háttérvizsgálatnak, így az utasnak fogalma sincs, milyen alak mögé ül be az autóba, míg egy hivatalos taxicégnél az ilyen vizsgálat kötelező.  (Ez a kifogás egyébként a hazai taxis viszonyokat ismerve elég megmosolyogtató.) A denverihez hasonló incidensekkel egyébként már egy külön oldal is foglalkozik, érdekes olvasmány.

Rovatok